Dejte průchod emocím, vyzvala brněnská přehrada

Brno - Velkolepou světelnou show vyvrcholila v noci na brněnské přehradě soutěžní část šestnáctého ročníku mezinárodní soutěžní přehlídky ohňostrojů Ignis Brunensis. Představí se polská společnost Surex se svým programem nazvaným „Dejte průchod emocím“. Stejně jako v minulých dnech i dnes je očekávána návštěvnost výrazně převyšující 100 000 diváků.

Mezinárodní soutěž ohňostrojů už šestnáct let neodmyslitelně patří ke kulturnímu životu v Brně. Ani letošní ročník není výjimkou. Tři proběhnuvší soutěžní ohňostroje vidělo na 420 000 diváků a konečné číslo dnes určitě přesáhne magickou hranici půl milionu. I proto vyzývají organizátoři návštěvníky, aby k dopravě na přehradu i zpět domů raději využili hromadnou dopravu a předešli tak nechtěnému zdržení v dopravních zácpách.

S představením nazvaným „Dejte průchod emocím“ dorazili do jihomoravské metropole ohněstrůjci z polské skupiny Surex. Jedná se o rodinnou firmu z městečka Bielsko-Biała v polské části Těšínska. Surex Ryszarda Suzdalewicze reprezentoval Polsko na mnoha světových ohňostrojových přehlídkách, v roce 2010 získali hlavní cenu v Cannes. Každoročně také organizují přehlídku v polském Štětíně.

  • Ohňostroj v Brně autor: Šálek Václav, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/37/3617/361639.jpg
  • Ohňostroj v Brně autor: Šálek Václav, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/37/3617/361638.jpg
  • Ohňostroj v Brně autor: Šálek Václav, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/37/3617/361637.jpg
  • Ignis Brunensis zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/37/3601/360080.jpg

Soutěžní část Ignis Brunensis sice dnešním ohňostrojem končí, ale poslední slovo budou již tradičně mít pyrotechnici z Barrandova. V pátek totiž rozjasní oblohu nad Špilberkem jejich nesoutěžní ohňostroj nazvaný „Tanec pro fúrie i řezníky“. Flash Barrandov představí show inspirovanou Orfeovou cestou do podsvětí a zpět.

Jak se dostat na přehradu a nejdůležitější doporučení

Ve dnech konání ohňostrojů na přehradě bude od cca 19:00 hodin posilována doprava na linkách 1, 3, 11, 30 a 50 do oblasti Bystrce. Využijte posilových tramvajových spojů z Hlavního nádraží a z České. Po skončení ohňostroje cca od 23:00 hodin je zajištěn odvoz všemi linkami z oblasti Bystrce, poslední posilové spoje z Bystrce budou vypraveny přibližně čtvrt hodiny po půlnoci (v centru města cca v 0:30 hod.). Zvláštní posilové spoje budou zařazeny na linku 302 Kuřim – Bystrc, ZOO a na lince 303 z a do Veverské Bítýšky.

Při soutěžních ohňostrojích od 1. 6. na Brněnské přehradě využijte ve směru od Břeclavi i Brna (z dálnice D2) parkování u nákupního centra Olympia včetně bezplatných autobusů na trase Olympia - přehrada a zpět (19.30–00.30 hod.).

Hlavní parkovací plochy jsou v ul. Stará dálnice, kde je vytvořeno cca 1 200 parkovacích míst (zajištěno přenosným dopravním značením). Další plochy jsou podpůrné, jedná se o parkoviště v Páteřní ulici – pod nákupním střediskem „Akát“ (400 parkovacích míst) a v ul. Vejrostova – před ZŠ (500 parkovacích míst). Ostatní parkovací plochy jsou individuální v sídlištní zástavbě Bystrc. Návštěvníci přijíždějící na ohňostroje z Kníniček mohou najíždět ul. Rekreační, v níž bude po dobu nájezdu otočen jednosměrný provoz směrem k ul. Hrázní.

Příjezd a parkování od Kuřimi jsou řešeny samostatně, kapacitně cca pro 1 500 vozidel u obce Rozdrojovice. Řidiči musí počítat s tím, že se nedostanou do Kníniček, ale budou muset svá vozidla zaparkovat na komunikaci mezi obcemi Rozdrojovice a Kníničky a úsek cca 1,5 km absolvovat pěšky (nutná určitá časová rezerva před zahájením ohňostroje).

Neblokujte příjezdové a odjezdové trasy, zejména pro MHD (zabráníte odtažení vozidla).

Zdroj: ignisbrunensis.cz