Mrtvý muž, kterého dnes našli v Plzni, je nejspíš obětí povodní

Plzeň - Mrtvého muže našli dnes dopoledne náhodní chodci na břehu řeky Úslavy v Plzně. Policie nevylučuje, že je to dvaatřicetiletý vodák, který je od konce května pohřešovaný. Na začátku záplav ho lidé naposledy viděli, jak 31. května odpoledne nastupuje do kajaku pod mostem ve Starém Plzenci. Prázdný kajak se pak o hodinu později našel dál po proudu. Zda jde o pohřešovaného vodáka, ale není zcela potvrzeno. Záplavy mají zatím jedenáct potvrzených obětí.

Poté, co se vodák na konci května ztratil, policisté okamžitě začali s hasiči propátrávat Úslavu. Na místo byl přivolán i vrtulník s termovizí. Pátrání pokračovalo i v dalších dnech. Muže hledali policisté, služební psi a vrtulník. Po březích a ve vodou vymletých tůních pátrali také potápěči a lidé z vodní záchranné služby. Muž se však tehdy nenašel.

V pátek policie vytáhla mrtvého muže z Berounky v Černošicích u Prahy, mohlo jít také o jednoho z pohřešovaných vodáků.

Záplavy v Plzeňském kraji by si tak vyžádaly tři lidské životy. Vůbec první obětí povodní v celé ČR byl na konci května devětašedesátiletý muž. V Měčíně na Klatovsku spadl do odtokové roury kanálu a utonul. Toto pondělí ráno našli záchranáři v řece Otavě u Rabí na Klatovsku padesátiletého Slováka, který kolem půlnoci spadl do řeky v Sušici a utonul. Otava byla sice klidná a nebyly na ní žádné povodňové stupně ani výrazně zvýšené průtoky, policejní prezident Martin Červíček jej přesto po jednání Ústřední povodňové komise a Ústředního krizového štábu za oběť povodní označil. Třetí obětí je s největší pravděpodobností dnes nalezený muž.