Most v Havlíčkově Brodě kraj odmítá převzít, žádá další opravy

Havlíčkův Brod - Oprava frekventovaného mostu u centra Havlíčkova Brodu se komplikuje. Práce začaly před rokem a most stále není dokončený. Kvůli nedostatkům jej Kraj Vysočina odmítl převzít a požaduje nedostatky do konce měsíce opravit. Spolu s tím bude po stavební společnosti požadovat i dvoumilionové penále.

Ještě v prosinci loňského roku stavební firma 14 dnů po termínu dostavby a v mrazech pokládala asfalt. Už tehdy se investorům postup stavební společnosti z Brna nelíbil, ale potřebovali na zimu otevřít důležitou spojnici ve městě. Most je teď sice otevřený provizorně, do dneška ale není dokončený. Část prací od stavbařů převzalo nedávno město Havlíčkův Brod. Kraj Vysočina ale odmítl stavbu převzít kvůli nedodělkům.

Hlavními problémy jsou obrubníky a asfalt

Investor, tedy Kraj Vysočina, považuje za největší nedostatky nízké obrubníky a provizorní asfalt. Stavební firma by měla nedostatky opravit do konce června. Zatím se ale nepracuje. „Jsme trošku v patové situaci, kdy se blíží termín ukončení zvláštního užívání a hrozí reálně uzavření mostu,“ uvedl Libor Honzárek, radní Havlíčkova Brodu. „Ubezpečuju občany v Havlíčkově Brodě, že dílo je v pořádku, tak jak projekt požaduje,“ řekl Pavel Jankůj, ředitel SDS Exmost Brno.

To si ale nemyslí Kraj Vysočina. Brněnské společnosti vypověděl smlouvu a hledá ve výběrovém řízení firmu, která nedostatky odstraní. „Požádali jsme o prodloužení termínu dočasného užívání od 1. července do konce prázdnin tak, aby se vše stihlo v klidu a v pořádku dodělat,“ uvedl Libor Joukl, náměstek pro dopravu Kraje Vysočina. Opravy mostu sv. Kateřiny by měly probíhat o prázdninách a hlavně o víkendech tak, aby byla minimálně omezena doprava a průchod po frekventovaném mostě.

Oprava mostu v Havlíčkově Brodě skončí u soudu (zdroj: ČT24)