Zubři a pratuři místo Sovětů – další pokus o oživení milovického prostoru

Milovice (Nymbursko) – Ačkoli Sověti odjeli již před 22 lety, vojenský prostor v Milovicích stále nemá smysluplné využití. Záměry jako obnova letiště nebo obří solární elektrárna nakonec ztroskotaly. Další pokus o oživení představuje projekt evropského safari, se kterým přišla společnost Česká krajina.

Zvířata, která žila v evropské přírodě, než ji začal ve velkém měnit člověk, se podle návrhu České krajiny mají objevit v Milovicích. Plánované safari ekologové přirovnali k africkému národnímu parku Serengeti. „V bezlesé části Milovic by měl vzniknout velký výběh pro zubry, divoké koně a pratury, které zpětně kříží v Holandsku,“ přiblížil ředitel společnosti Dalibor Dostál.

Klíčové pro případný vznik evropského safari je ale požehnání rady Středočeského kraje, kterému pozemky patří. A ta není jednotná. Zatímco hejtmanskému náměstkovi pro životní prostředí Marku Semerádovi (ČSSD) se nápad líbí, náměstek pro regionální rozvoj Marcel Chládek (ČSSD) varuje: „Část území je podminována. Ačkoli už se miny odstraňovaly, pořád tam nějaké střelivo je. Byl bych velice nerad, kdyby nám tam vzduchem létali zubři.“

Pro vznik safari je potřeba v bývalém vojenském prostoru především zbourat staré domy. Zbývá jich ještě 350, demolice bude stát 150 milionů korun. Vše potrvá dva roky s tím, že práce začnou nejdříve na podzim.

Lucie Rosí o milovickém safari (zdroj: ČT24)