Kosy se „zakously“ do bělokarpatských luk

Zlín - Ochránci přírody dnes zahájili letošní kosení vzácných orchidejových luk v přírodní rezervaci Bílé Potoky. Celkem je na několika místech Bílých Karpat čeká sečení zhruba osmi hektarů luk. Letos se na nich scházejí již po třiatřicáté. Podle Miroslava Janíka, předsedy Českého svazu ochránců přírody Kosenka ve Valašských Kloboukách, se na loukách v následujících 14 dnech vystřídá až 180 sekáčů.

Sekáči se do práce pustili hned po rozednění. Na příkré svahy se žádný stroj nevyškrábe. Žádný nedokáže nahradit obyčejné kosy v rukách dobrovolníků. Jen díky nim dál zdobí vzácné louky stovky druhů rostlin. „Minimálně polovina druhů zdejších rostlin je léčivých. Kolem dvaceti procent druhů rostlin je chráněných a vzácných a všecky ostatní jsou krásné. Kdybychom to nepokosili, tak ta louka zaroste lesem,“ vysvětluje předseda ČSOP Kosenka ve Valašských Kloboukách Miroslav Janík. „Na těchto loukách se vyskytuje například vstavač mužský, pětiprstka žežulník, ale také jedna z nejvzácnějších orchidejí tořič čmelákovitý. Lokalita navíc patří mezi nejbohatší hydrogeologická místa. Jsou tady vysrážené vápence, na kterých žije řada vzácných živočichů, včetně endemických druhů (nevyskytují se nikde jinde) chroustíků,“ dodává Janík. 

Čerstvý sedmdesátník Vojtěch Malík přispěchal na pomoc z nedalekého Slavičína. Kosou se ohání celý život, takže to pro něj není nic zvláštního. To Eva Mališová přijela až od Brna. Letní prázdniny takto zahájila po osmé v řadě. „Já pracuju jako učitelka na základní škole. A právě tohle je takový dobrý protipól, protože ve škole ta práce moc vidět není, tady to je vidět hned, takže mě to uklidňuje,“ svěřuje se dobrovolnice Eva Mališová. 

Pokosená tráva nezůstane ležet bez užitku. Po usušení poslouží místním farmářům. Slunce stoupá a sílí, blíží se čas na přestávku. Kosení bělokarpatských luk ale potrvá ještě dva týdny a vystřídají se při něm až dvě stovky dobrovolníků.

Kosení bělokarpatských luk (zdroj: ČT24)