Greenpeace odhalili na Mělnicku ilegální dřevo z Konga

Horní Počaply - Několik kmenů vzácného stromu wengé nelegálně vytěžených v pralese v africkém Kongu objevili aktivisté hnutí Greenpeace v dýhárně v Horních Počaplech na Mělnicku. S protestními transparenty vnikli do areálu firmy, po příjezdu policie akci ukončili. Od března platí nařízení Evropské unie, že ilegální dřevo se na evropský trh dovážet nesmí. Firma se brání, že je pouze zpracovatelem a dřevo jí nepatří.

Ekologové přelezli plot areálu firmy Danzer Bohemia a tropické dřevo označili žlutými páskami a několika transparenty s nápisem „nelegálně vytěženo“. Na údajně nelegální dřevo upozornili ministerstvo zemědělství a policii. Ta je po svém příjezdu vyzvala k opuštění firmy a dodávku dřeva také zdokumentovala. Aktivisté asi půlhodinový protest ukončili, celá akce se obešla bez konfliktu.

Dřevo ohroženého stromu wengé bylo podle organizace Greenpeace vytěženo v Demokratické republice Kongo na základě nelegální koncese. K těžbě tohoto dřeva je totiž potřeba zvláštní povolení, které se vydává pouze jednotlivcům, nikoli společnostem, a výhradně pro domácí trh.  

Nařízení EUTR platí od 1. března 2013 ve všech státech Evropské unie. Zakazuje uvádět na evropský trh dřevo a dřevařské výrobky pocházející z nelegální těžby. Nicméně nezakazuje dovoz jakéhokoli druhu dřeva z jakékoli země. Činí tak odpovědnou pouze firmu, která uvádí dřevo v EU poprvé, tedy například přímo doveze z třetí země a v EU prodá dalšímu subjektu. Pokud firma dřevo nakoupila od jiné již na území EU, pak se na ni povinnosti vyplývající z nařízení nevztahují.

Společnost Danzer tvrdí, že o původu dřeva nevěděla a není její povinností ho zjišťovat. Nové nařízení EU platné od března zná, není ale vlastníkem dřeva, pouze zpracovatelem. „Nemáme dokumenty k dřevní hmotě, máme pouze dodací listy a podle nich nemůžeme deklarovat, odkud ta kulatina je,“ řekl jednatel firmy Radim Vráblík. Dodal, že dýhárna nebude až do vyřešení případu s tímto dřevem disponovat.

Reportáž Lucie Rosí (zdroj: ČT24)

Podle ministerstva zemědělství za původ a evidenci dřeva ručí ten, kdo ho uvádí na trh. Jméno svého dodavatele ale firma Danzer prozradit odmítá. „Nemůžeme sdělovat obchodní podmínky smluv ani jméno partnera,“ prohlásil Vráblík.

Ministerstvo zemědělství zatím nemůže za nelegálně dovezené dřevo ukládat žádné sankce. K evropskému nařízení totiž stále chybí prováděcí zákon. Ten by měl vejít v platnost 1. srpna. „Schválen už byl, prošel i Senátem, teď čekáme na podpis prezidenta,“ potvrdila Eva Chaloupková z tiskového oddělení ministerstva. Podle něj bude firmám hrozit pokuta při prvním deliktu do výše tři miliony korun, při opakovaném až do pěti milionů korun.

Kontroly z ministerstva, a to i zpětné, čekají pouze prodejce, na zpracovatele se zákon nevztahuje. Už nyní má ale prodejce povinnost původ dřeva evidovat, to nelegální je tedy teoreticky neprodejné.

Deštný prales v Konžské pánvi je po Amazonii druhým největším na Zemi a je současně jedním z nejvýznamnějších ekosystémů na planetě. Největší problém, který ohrožuje existenci tohoto unikátního ekosystému, představuje ilegální těžba.

                                                                                          Zdroj: Greenpeace