Z plzeňských kohoutků tečou pesticidy, podle opozice jich je moc

Plzeň – Pitná voda, která teče z kohoutků v Plzni, obsahuje zvýšené množství pesticidů. Městská vodárna má sice již čtyři roky výjimku, která zvyšuje hygienický limit – a ten už splňuje. I v souvislosti s novými evropskými nařízeními však kritizuje stav městská opozice. Podle zastupitelů není možné výjimku donekonečna prodlužovat.

Deště splachují hnojiva z polí do Úhlavy. Vodu z Úhlavy odebírá Vodárna Plzeň a ošetřuje ji ve dvacet let staré úpravně vody. Upravená voda teče do plzeňských koupelen a kuchyní. Díky takové cestě je v ní neobvyklé množství pesticidů, které stará úpravna vody neodstraní. Vodárna ovšem zdůrazňuje, že Plzeňanům nic nehrozí. „Vyskytují se tam určité látky, které nejsou pro tělo zcela přirozené, ale v žádném případě nejsou žádným způsobem hygienicky závadné,“ říká mluvčí Vodárny Plzeň Kateřina Chmelíčková.

Výjimka, která umožňuje považovat plzeňskou vodu za nezávadnou, ovšem podle opozičního zastupitele Petra Suchého (TOP 09) znamená, že je norma na peticidy vyšší o 300 až 1 500 procent. Navíc platí již čtyři roky. „Stav, kdy máme výjimku od krajské hygienické stanice, není dlouhodobě udržitelný,“ podotýká další zastupitel Michal Vozobule.

Problémy s dodržováním i zvýšených limitů může vodárenské společnosti přinést nové evropské nařízení, které nařizuje sledování dalších rizikových farmaceutik – hormonálních přípravků 17alpha-ethinylestradiol a 17beta-estradiol a léku na tišení bolesti Diclofenac. „Není vystopované, jaký budou mít vliv – ani ne tak na lidi, ale spíše na další ekosystémy,“ vysvětluje sledování nových látek vedoucí laboratoře Povodí Vltavy Václav Tajč. Jednotlivé státy EU musí připravit svá opatření pro sledování farmaceutik ve vodě do roku 2018.

David Havlena o pitné vodě v Plzni (zdroj: ČT24)