Příběh ostravského Přednádraží končí. Romové se stěhují pryč

Ostrava - Závěrečnou kapitolu v kauze romského ghetta v ostravském Přednádraží napsaly stěhovací vozy. Zdevastované domy opouští posledních šest rodin včetně té, která ve vyloučené lokalitě žila dvaadvacet let. Nové bydlení nalezli ve Slezské Ostravě, z Přednádraží je vyhnala hrozící dražba, kterou na zdejší objekty nařídil jejich majiteli exekutor.

Soud o exekuci v Přednádraží rozhodl na základě návrhu Ostravských vodáren a kanalizací v polovině června. Těm společnost majitele domů Oldřicha Roztočila dluží podle Exekutorské komory několik set tisíc korun. „Znalec intenzivně pracuje na ocenění objektů. Vše tedy probíhá podle původních odhadů. Dražba se bude konat elektronicky, dojít by k ní mělo o letních prázdninách,“ uvedla po zahájení exekuce mluvčí Exekutorské komory České republiky Petra Báčová.

Sám Roztočil tvrdí, že situaci vyhrotila špatná komunikace s exekutorem; s Přednádražím má jiné plány, v jednom z domů by chtěl zřídit ubytovnu pro brigádníky. „V tuto chvíli jednám se společností, která by si minimálně dům číslo 8 chtěla pronajmout,“ uvedl.

Nevládní organizace chystají žaloby

Další kroky avizují i aktivisté, kteří obyvatelům pomáhali. „Začne druhá fáze: různé nevládní organizace budou připravovat žaloby proti různým úřadům,“ podotkl aktivista Kumar Vishwanathan z občanského sdružení Vzájemné soužití, které s rodinami spolupracuje. Zároveň potvrdil, že dnes z místa odejde posledních šest rodin. „Je to hodně smutné, ale na druhé straně ti lidé byli hodně silní a stateční. Bránili určité hodnoty, bránili, co to je domov. I dnes, přestože tam není elektřina či nefungují kanály, přesto odcházejí se smutkem,“ popsal pocity odcházejících obyvatel.

Média se o problémy v lokalitě zajímají od loňského léta, kdy v místě žilo asi 200 lidí. Většina obyvatel se odstěhovala, poslední rodiny však obývaly právě dům číslo osm. Nová naděje jim svitla před časem, kdy s nimi majitel podepsal nové nájemní smlouvy. Nedokázal se však dohodnout se stavebním úřadem, aby dům přestal katastr vést jako takzvanou jinou stavbu, ale vedl ho jako bytový dům. Tím by lidé měli nárok na příspěvek na bydlení. Obyvatele posléze majitel vyzval, aby se vystěhovali. Definitivní rozhodnutí ale přišlo teprve po ohlášení exekuce.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)