Ústecko má potíž se sociálně slabými. Chanovští dluží 100 milionů

Ústí nad Labem - Lidé závislí na sociálních dávkách dluží městům na severu Čech stále víc peněz; například obyvatelé mostecké čtvrti Chanov mají u magistrátu pohledávky ve výši necelých sto milionů korun. Situace se podle starostů zhoršila poté, co dávky začaly místo radnic vyplácet úřady práce. Městští úředníci totiž na rozdíl od těch na ÚP úspěšně přesvědčovali každý měsíc sociálně slabé, aby alespoň část svého dluhu splatili. Na řadu dávek se totiž exekuce uvalit nedá.

Magistrát města Most eviduje dluh svých obyvatel ve výši 176 milionů korun, částka za poslední dva roky vzrostla o jedenáct milionů. Největší položkou jsou dluhy z městské čtvrti Chanov, kde bydlí početná romská komunita. „Lidé zde neradi nastupují do zaměstnání, protože zaměstnavatel je povinen odvádět exekuční dávky těm věřitelům,“ objasňuje dluhovou past chanovských obyvatel Martin Nebesář z Domu romské kultury.

Potíže se sociálně slabými hlásí i Děčín; ten od začátku sociální reformy přišel o čtyři stovky pravidelně splácejících dlužníků, a to kvůli zdánlivě banálnímu důvodu. Zatímco dříve sociálně slabí získávali finanční podporu a spláceli své pohledávky v jedné budově města, nyní se vydávají pro dávky o několik kilometrů dál na úřad práce. „Obyvatelé samozřejmě již nepřijdou zpátky, aby zaplatili třeba za odpady,“ uvádí mluvčí děčínské radnice Markéta Lakomá. 

Ředitel úřadu práce Ústeckého kraje Radim Gabriel: Je věcí každého občana, aby věděl, kde má dluh, a snažil se s ním pracovat.

V Chomutově si potom stěžují na nemožnost uvalit na většinu dávek exekuce; pokoušeli se o to před čtyřmi lety, sklidili kritiku a exekuce opakovaně řešil soud. Poslanci se možností, aby města mohla exekuovat dávky, zabývali minulý rok, návrh nenašel podporu. Podle chomutovského primátora Jana Mareše je ale finanční podpora od státu také příjmem občanů a z takového by proto dlužníci své pohledávky platit měli.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)