V Broumově „našli“ stoletou sochu. Přihlásí se majitel?

Broumov – Nikoli ukradenou, ale naopak přebývající památku má Broumov. U silnice stojí sousoší s křížem, který by město chtělo opravit, ukázalo se ale, že nikomu nepatří. Vyzvalo proto majitele sochy z počátku minulého století, aby se přihlásil. Nestane-li se tak, po půl roce připadne městu.

„Město Broumov oznamuje nalezení věci: kamenný pilíř se sousoším Kalvárie a sochou sv. Josefa…,“ stojí na úřední desce a radnice vyzývá, aby se majitel sochy ozval. Ačkoli sousoší v Broumově stojí přes sto let, podle zákona je to věc nalezená, jako třeba peněženka nebo deštník. Město by dílo chtělo opravit, k tomu ho však musí nejprve vlastnit – a to nejde jinak než prostřednictvím výzvy majiteli nalezené věci.

Přihlásit se nemůže kdokoliv, kdo by si chtěl sousoší vzít, zájemce musí nárok na jeho vlastnictví prokázat. „Musí mít doklad o nabytí – nějaký záznam v pozemkové knize nebo něco ověřeného, že to postavil on nebo jeho předkové,“ uvedla vedoucí městského odboru majetku Marie Mikulenková.

Městská výzva zatím zaujala především ředitele broumovského muzea Karla Franze. Už několik let mapuje podobné kamenné kříže a boží muka v okolí. Na tom „nalezeném“ také našel jména. „Je tady jméno 'Josef a Maria Knittel, zřízeno 1904'. To mě překvapuje, to bych hádal starší,“ podotkl ředitel muzea. Kříže a sousoší u cest podle něj stavěli místní sedláci, kteří tak ukazovali své bohatství. „Kolem toho chodila celá vesnice,“ dodal Karel Franz.

Pokud se majitel nebo jeho dědicové nepřihlásí do půl roku, připadne socha městu.

Václav Svoboda o hledání majitele sochy (zdroj: ČT24)