Zbuzanské muzeum zachraňuje jediný faeton Praga Grand

Zbuzany/Neratovice – Světový unikát má ve své sbírce zbuzanské muzeum automobilů Praga – osmiválcový vůz Praga Grand v provedení faeton s otevřenou střechou. Do původního stavu teď jediný dochovaný vůz tohoto typu vrací neratovická dílna specializující se na opravy veteránů. Auto bude po opravě opět pojízdné.

Luxusních limuzín Praga Grand se sice dochovalo více, ale osmiválec ve verzi faeton se stahovací střechou je dnes jediný. Zakladatel Automusea Praga ve Zbuzanech u Prahy Emil Příhoda ho získal v roce 1990, zatím ho ale nemůže vystavit. Na opravu se unikátní Praga vydala až teď, pečuje o ni autodílna Veteran Car club z Neratovic, která pro značkové muzeum rekonstruovala již několik historických vozidel. „My se specializujeme na Pragovku, je to naše srdeční záležitost,“ zdůraznil její vedoucí Petr Chuchvalec.

Vůz z roku 1934, kterému mechanici vracejí původní podobu, má neobvyklou minulost. I když faeton Praga Grand používal i prezident Masaryk, ten jediný dochovaný nepatřil žádnému státníkovi, šlechtici či podnikateli – od počátku jej využívali dobrovolní hasiči z Havlíčkova Brodu. „Hasičské sbory všeho možného druhu měly ta nejvýkonnější vozidla, která se v době pořížení považovala za špičku,“ zdůraznil Emil Příhoda.

Emil Příhoda sbírá automobily Praga už 60 let a za tu dobu se mu jich do svého muzea podařilo získat než 70. Otevřenou Pragu Grand si návštěvníci muzea budou moci prohlédnout už letos na podzim.