Do vyplavených přízemních domů lidé ještě nemohou, žijí v buňkách

Terezín (Litoměřicko) – Část obyvatel vytopených Českých Kopist ještě nemůže domů. Terezínskou místní část rozvodněné Labe zcela zaplavilo, přízemí kopistských budov jsou stále neobyvatelná. Některé domy ovšem nemají patro. Aby jejich obyvatelé neskončili bez střechy nad hlavou, nechala jim radnice na dvorcích postavit provizorní buňky, kde se lidé mohou v klidu najíst, umýt a vyspat.

Lidé z Českých Kopist, kteří žijí v přízemních domcích, jsou nezřídka odkázáni na stavební buňky již podruhé v životě – totéž zažili již před jedenácti lety. Vyplavené domy jsou vlhké a neobyvatelné a zůstanou tak několik měsíců. Zázemí v buňkách je ale velmi provizorní. „Vaříme na jedné bombě,“ poznamenala obyvatelka jedné z nich Soňa Fujerová. Jejímu sousedovi Janu Humlovi potom dal život ve stavebních buňkách vzpomenout na prostředí pionýrských táborů.

Zatímco v buňkách lidé z přízemních domů přespávají, přes den se snaží vysoušet své navlhlé domovy a doufají, že se to podaří co nejdříve. „Chtěla bych v září bydlet,“ odhadla, jak dlouho to potrvá, obyvatelka buňky Alena Šumová. Pokud se to nepodaří, mohla by sice Kopistské ohrozit zima, nehrozí jim ale, že by o buňky přišli. „Pronájem buněk máme zajištěný tak dlouho, jak je budou potřebovat,“ ubezpečila terezínská místostarostka Hana Rožcová.

Terezínská radnice připouští, že bez pomoci sponzora by dlouhodobý nájem za buňky jen těžko zaplatila. Jeho zásluhou zbyla městu jen faktura za jejich převoz do Českých Kopist.

Jan Stuchlík o životě ve stavebních buňkách (zdroj: ČT24)