Prostitutky nebrat - ulice je pod dohledem

Aš - Nový způsob boje s prostitucí zkoušejí v Aši. Do ulic, kam zákazníci nejčastěji zajíždějí, radnice nainstalovala nové značky se zákazem zastavení. Problematická místa jsou navíc pod neustálým dozorem městské policie.

Asistenti strážníků a nové zákazové značky s německým nápisem „Pozor, úsek se sledováním“ mají prostituci z Okružní ulice úplně vytlačit. „Přešli jsme na takový zoufalý pokus, abychom zákazníky mohli pokutovat alespoň za porušení dopravních předpisů,“ říká k tomu starosta Aše Dalibor Blažek.

Opatření je viditelně účinné. Reportér ČT sledoval úsek osm hodin a zákaz během té doby porušil pouze jediný zákazník. Samotné prostitutky pak opakovaně vyhánějí asistenti městské policie. „Když neuposlechnou, tak zavolám městskou a státní policii,“ popisuje svou práci asistent prevence kriminality Mikuláš Balog.

Strážníci již mají vytipované cizince, kteří prostitutky vyhledávají pravidelně. Pak je v těsném závěsu autem sledují. „Nemají vlastně žádnou šanci prostitutku nabrat, řidiči většinou znervózní a přes hranice zajedou zpátky do Německa,“ vysvětluje velitel městské policie Richard Kosík.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Příční ulice je jediné místo v Aši, kde je prostituce podle vyhlášky povolena. Záměrně byla vybrána ulice na odlehlém místě. Podobná pravidla však neřeší absenci systémové zákonné úpravy. „Od devadesátých let neustále žádáme poslance, aby přijali nějakou zákonnou normu, která by umožnila prostituci pojmenovat a řešit,“ zlobí se starosta Blažek.

Ani v současnosti nemá parlament v plánu projednávat žádný zákon o prostituci. Města si i přesto dokáží do jisté míry pomoct. Díky svým opatřením snížila počet prostitutek v ulicích za posledních deset let na pětinu.