Broumov neví, co s historickým pivovarem

Broumov – Radnice v Broumově si neví rady s historickým pivovarem v centru města. Poté, co zastupitelé definitivně odmítli přestavbu na sportovní centrum, musí pro chátrající budovy najít jiné využití. Už rok ale hledají marně.

Plavecký bazén, bowling, restaurace nebo sportovní hala – nic z toho v broumovském pivovaru nebude. Velkorysý projekt za 260 milionů, který připravilo minulé vedení, smetli současní zastupitelé ze stolu. „Problémem bylo, že jsme měli soukromému subjektu poskytnout jak peníze, tak veřejný městský majetek. Měli jsme mu všechno zaplatit a ke všemu jsme mu ještě měli ručit za podnikatelskou dotaci majetkem města,“ uvedl zastupitel Broumova Petr Staněk (nez.).

Právě kvůli tomuhle projektu dostal Broumov od Úřadu na ochranu hospodářské soutěže šedesátitisícovou pokutu. Nabídky totiž hodnotilo víc politiků než odborníků. „V současné době se pracuje na verzi, podle které tam bude část obsazená základní uměleckou školou a část městskou knihovnou,“ vysvětlil starosta města Milan Kotrnec (ČSSD).

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

O další budoucnosti pivovaru by v Broumově rádi rozhodli do konce roku. Ještě předtím ho ale chtějí představit místním lidem, plánují komentované prohlídky za účasti architektů i památkářů. „Pivovar se od města zhruba na 50 let naprosto odřízl, veřejnost k němu víceméně neměla žádný přístup. Takže málokdo v Broumově tuší, jak pěkné prostory tam jsou a k čemu by se pivovar dal využít,“ doplnil další z radních Jiří Ringel (nez.).

Než však rozhodnutí padne, budou muset zastupitelé říct, kde na to vezmou peníze. Přestavbu pivovaru na knihovnu a uměleckou školu zatím odhadují na zhruba 150 milionů.