Vlaky z Hradce Králové do Velkého Oseku zastavila další výluka

Hradec Králové – Déle než na týden uzavřela Správa železniční dopravní cesty další významnou železniční trať, která spojuje Velký Osek a Hradec Králové. Jezdí tudy rychlíky Praha – Hradec Králové či spěšné vlaky Kolín–Trutnov. Výluka začíná dnes, skončí v pátek 26. července, většinou budou muset cestující přestupovat do autobusů, některé spoje pojedou odklonem přes Opatovice nad Labem. Výluka na důležité trati přichází v době, kdy již probíhá hned několik výluk v Brně a okolí, vlaky nejezdí také mezi Plzní a Nepomukem.

Výlukový jízdní řád na 17.–20. července (denní výluky)

Výlukový jízdní řád na 20.–24. července (nepřetržitá výluka)

Výlukový jízdní řád na 24.–27. července (denní výluky)

Opravu trati mezi Velkým Osekem a Hradcem Králové rozdělili železničáři do tří fází, v té první a poslední budou tzv. denní výluky, pracovat se tedy bude zhruba od 8 do 18 hodin, ranní a večerní vlaky tak po trati pojedou. Od 20. do 24. července však bude výluka nepřetržitá, neprojede žádný vlak. Stavbaři budou během výluky opravovat svršek tratě, výhybky v Chlumci a Káranicích, troleje a přejezdy. „Výluka byla připravena tak, aby nebyla ve dnech velkých hudebních festivalů v Hradci Králové, Trutnově a Jaroměři,“ uvedl královéhradecký krajský ředitel Českých drah Roman Moravčík.

V době, kdy budou na trati probíhat práce, bude vyloučen celý úsek z Velkého Oseka až do Hradce Králové. Rychlíky Praha – Hradec Králové zde nahradí autobus. Náhradní autobusová doprava za spěšné vlaky Kolín–Trutnov pojede mezi Velkým Osekem a Chlumcem nad Cidlinou, v úseku Kolín – Velký Osek ovšem vlaky nepojedou a cestující budou muset využít osobní vlak na lince do Prahy. Osobní vlaky z Chlumce nad Cidlinou do Hradce Králové nahradí autobusy v celé trase.

V době, kdy práce probíhat nebudou, tedy ráno a večer mezi 17. a 20. červencem a mezi 24. a 27. červencem, budou také platit dílčí omezení. Rychlíky z Prahy do Hradce nepojedou po obvyklé trase, z Chlumce nad Cidlinou si zajedou do Opatovic nad Labem a odtud teprve do Hradce Králové. Osobní vlaky potom nahradí i v této době autobusy, a to mezi Chlumcem a Praskačkou.

Kdo zamíří během výluky vlakem z Prahy do Hradce Králové, může zvážit místo přestupu z rychlíku do autobusu jízdu s přestupem mezi dvěma vlaky v Pardubicích. Průvodčí totiž uznávají při cestě přes Pardubice i jízdenky platné obvykle pouze na kratší trase přes Chlumec nad Cidlinou.