Kdo zajistí zřícený svah v Bečově nad Teplou?

Bečov nad Teplou - Tuny kamení a hlíny už dva měsíce ohrožují rodinný dům v Bečově nad Teplou. Pojišťovna škodu odmítla uhradit a majitelka peníze na zabezpečení nemá. Svah se sesunul v kopci pod bečovským hradem a zámkem. Památkáři podíl viny odmítají.

Pavla Češková bydlí v domku přímo pod bečovským hradem a zámkem. V noci na 21. května se ale na její dům sesunul svah. Tuny zeminy a kamení zasypaly zadní vchod do domu a přístup na toaletu. „V sedm hodin ráno jsem otevřela dveře a balvany se mi vyvalily až na chodbu,“ popisuje paní Češková.

Technika se na místo nedostane, úklid a oprava se musí udělat ručně. Podle znalců to vyjde až na půl milionu korun. Pojišťovna ale paní Češkové oznámila, že nárok na odškodnění nemá. „Pojištěný byl dům, ten poškozený v tomto případě nebyl. Na opěrnou zeď pojistka nebyla sjednána,“ uvedla mluvčí České podnikatelské pojišťovny Renata Čapková. „Nechala jsem si udělat statický posudek, stálo mě to 14 500 korun a na víc nemám,“ říká paní Češková.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Podle posudku za zřícení svahu může stará výpusť, která odvádí dešťovou vodu z nádvoří zámku. S tím ale památkáři nesouhlasí. Podle nich je potrubí nefunkční a voda vytéká jinam. „Od roku 1990 veškerá dešťová a kanalizační voda jde z areálu na druhou stranu,“ tvrdí kastelán Tomáš Wizovský. „Je logické, že státní příspěvková organizace nemůže sanovat na soukromém pozemku opravy zdí,“ dodává.

Podle soudního znalce Stanislava Vonky je torzo zdi v havarijním stavu a hrozí zřícením při každém dešti. Svah proto musí zajistit odborná firma. Pomoc s pracemi majitelce zatím nabídli jen sousedé a radnice. Starostka Olga Haláková (KDU-ČSL) nevyloučila ani finanční pomoc, projednat ji ale musí zastupitelstvo.