Obava z borůvkářů opět uzavře části Krkonoš, i když borůvky nejsou

Vrchlabí (Trutnovsko) – Do některých částí Krkonoš nebudou moci od soboty až do poloviny října lidé. Správa národního parku asi 15 procent jeho území uzavírá každoročně kvůli sběračům borůvek. Letos tak učiní i přesto, že se borůvky téměř neurodily.

Lidé, kteří přicházejí trhat borůvky, podle Správy Krkonošského národního parku devastují porosty, tím snižují množství potravy pro ptáky a zvířata a navíc ničí chráněné rostliny. Zákaz vstupu do některých částí hor vydala správa již potřinácté. Omezení se netýká značených turistických tras a cysklotras.

Letos ovšem téměř žádné borůvky nevyrostly. Podle mluvčího správy Radka Drahného ale jediným důsledkem bude, že zákaz zřejmě poruší méně lidí. Největší problémy s borůvkáři měli strážci parku před pěti lety, zákaz tehdy porušovali hlavně polští sběrači.

Omezení vstupu, které platí od 20. července do 15. října, se týká okolí Vosecké boudy, Lysé hory, Kotle, Luční hory či oblasti u pramene Labe a také některých míst ve druhé a třetí zóně národního parku.