Nový jízdní řád prodlouží cestu mezi Hradcem Králové a Pardubicemi

Východní Čechy - Zhoršení dopravy mezi krajskými městy Hradcem Králové a Pardubicemi, delší čekání cestujících na přípoje, špatná návaznost na rychlíky do Prahy - tak hodnotí odborníci nový jízdní řád pro příští rok. Pardubickému kraji adresovali své připomínky, ten přislíbil, že kritizovaný jízdní řád ještě upraví. Nový jízdní řád bude platit od poloviny prosince.

V novém jízdním řádu se ledacos změní. Například spěšný vlak z Trutnova, který pokračuje dál na jih do Pardubic, bude podle nového řádu končit v Hradci a cestující budou muset přestupovat. „Změny se dotknou drtivé většiny cestujících, kteří přijíždějí z Trutnovska nebo Náchodska, z celých Krkonoš, a chtějí na železniční koridor. Budou bez spojení nebou budou mít vlak až za hodinu,“ říká dopravní expert Pavel Matouš.

Nový jízdní řád, jak ho Pardubický kraj zveřejnil, podle kritiků slibuje cestujícím z hradeckého kraje pouze zdržení a komplikace. „Celková doprava mezi Hradcem a Pardubicemi se prodlouží o osm až deset minut. Lidé nestihnou přípoje na Prahu, Ostravu a Brno,“ přidává se další odborník na dopravu Hynek Homola.

Podle náměstka pardubického hejtmana Jaromíra Duška (SPOZ) se jízdní doba mezi oběma krajskými městy sice prodlouží, ale jen o pár minut. „Jsou vytvořeny návaznosti tak, aby neujížděly spoje ani na Českou Třebovou, ani na Prahu,“ dodal. Podle Duška se zveřejněný návrh jízdního řádu bude ještě měnit - i podle připomínek obcí a kritiků, které krajský úřad shromáždil.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)