Poslední pozemek vyvlastněn, dostavba rychaltické křižovatky má zelenou

Hukvaldy-Rychaltice - Vyvlastněním skončil osmiletý spor o pozemky, který blokoval dostavbu důležité křižovatky v Rychalticích na Frýdecko-Místecku. Vlastník půdy sice zvažuje, že se kvůli tomuto pravomocnému rozhodnutí úřadu ještě obrátí na soud, to ale nebrání silničářům v tom, aby mohli začít stavět.

Hned na začátku rychlostní silnice z Rychaltic do Frýdku-Místku projíždějí motoristé už přes půl roku torzem křižovatky. Dokončení stavby za tři miliardy korun až dosud bránil odpor rodiny Konvičkových k prodeji pozemku před domem. Po osmi letech je úřady vyvlastnily, přiznaly jim náhradu 530 tisíc korun. „Krajský úřad zamítl odvolání a potvrdil rozhodnutí vyvlastňovacího úřadu. Proti tomu se již nelze odvolat,“ potvrdila Miluška Jarošová ze stavebního odboru úřadu.

Ze zhruba dvacetimetrové zahrady zůstane Konvičkovým pouze zlomek. Kromě rychlostní silnice jim pod okna přibude také příjezdová cesta. Právník Konvičkových zřejmě podá žalobu k soudu. Podle silničářů to ale nezabrání zahájení prací v polovině srpna.

Když se začátek prací kvůli sporu zpozdí, hrozí Ředitelství silnic a dálnic tím, že bude náklady navíc vymáhat. „Pokud někdo způsobí další problémy a zdržení kladením obstrukcí, pak tyto náklady budou posléze žalovány,“ řekla vedoucí projektového týmu Irena Krzyžánková.

Podobný spor zdržel dokončení silnice u Hrádku nad Nisou. Vyvlastnění pozemků majitelky Jitky Pourové na jaře potvrdil až krajský soud.

Podle vrchního ředitele pro legislativu ministerstva dopravy Jakuba Kopřivy by majitelé pozemků v podobných případech měli ve vlastním zájmu ustoupit. Nový zákon, který platí od letošního února, výrazně posiluje pozici státu při vyjednávání. Vlastník pozemků může obdržet až 100% bonus z hodnoty pozemku v případě orné půdy, 15% v případě stavebních parcel - ale pouze pokud k výkupu přistoupí dobrovolně. „Výše náhrady se stanoví tak, že to, co dosud bylo ornou půdou, bude vykoupeno jako orná půda a bonus bude stanoven z hodnoty orné půdy, nikoli stavebního pozemku,“ vysvětlil Kopřiva. Tato úprava má zabránit případným spekulacím s pozemky.