Vrah stopařky, nebo oběť justičního omylu? Soud má jasno

Hradec Králové - Krajský soud v Hradci Králové zamítl žádost Jiřího Cimbála o obnovu procesu. Cimbál si ve vězení odpykává 25 let za vraždu stopařky u Keteně na Jičínsku. Od svého zatčení v roce 2008 svou vinu popírá a tvrdí, že je obětí justičního omylu. Soud odmítl i nové důkazy, které odsouzený předložil. Ještě předtím zamítl i jeho další stížnost na podjatost senátu. Verdikty nejsou pravomocné.

Cimbál dnes u soudu uvedl, že nic nespáchal a v celé kauze proti němu není žádný skutečný důkaz. Po soudu požadoval například vyslechnutí nových svědků, provedení nových znaleckých posudků, psychiatrické vyšetření dvou svědkyň, ale i testy na detektoru lži. Soud obnovu procesu zamítl, a zdůvodnil to tím, že navrhované důkazy jsou nedůvodné a neměly by vliv na náhled soudu na celý případ. Odsouzený se ale se soudcem začal přít a byl tak vyveden ze síně.

Cimbál dvacetileté studentce zastavil 2. července 2005 a v autě ji podle verdiktu soudů začal osahávat. Dívka se však bránila, a proto ji Cimbál začal bít a pořezal ji. Následně ji u Keteně způsobil 33 centimetrů dlouhou řeznou ránu na krku a dívka vykrvácela. Podle soudů Cimbál dívku zavraždil z obavy, že by prozradila jeho předchozí jednání.

Po vrahovi východočeští policisté pátrali několik let, podezřelého zatkli až v roce 2008. Policii na stopu navedl Cimbálův známý, který nahlásil, že se mu obžalovaný svěřil s tím, že dívku zavraždil. Cimbál pak před soudem tvrdil, že kamarádovi lhal a informace čerpal z televizního zpravodajství. Detaily, které však známému popsal, mohl znát podle soudu pouze vrah.

Hradecký krajský soud uložil Cimbálovi původně doživotí, Vrchní soud v Praze pak trest zmírnil. Následné dovolání odmítl Nejvyšší soud, Cimbál neuspěl ani s ústavní stížností. Na místě dnes podal ještě stížnost k vrchnímu soudu.

Muž odsouzený za vraždu stopařky stále prosazuje svou nevinu (zdroj: ČT24)