V Jincích už nemají děravé betonové koupaliště. Plavci si biotop oblíbili

Jince (Příbramsko) - V Jincích přestavěli koupaliště na vodní biotop, do vody specialisté umístili vybrané rostliny, které vodu samy čistí. Není tedy nutné přidávat do ní chemikálie. Vysoký zájem návštěvníků ukazuje, že plavcům se přírodní styl koupání zamlouvá.

Podle jednoho z autorů Josefa Humla tvoří koupací biotop zhruba dvacítka rostlinných druhů, mezi nimi třeba lekníny, Plavín štítnatý a další rostliny pobřežní zóny. Každá z rostlin čerpá z vody jiné živiny, a právě těchto specifik se využívá pro čištění vody. Technologie pochází z Německa a Rakouska, kde se hojně využívá už zhruba 15 let.

„Původní koupaliště bylo staré 40 až 50 let, klasické panelové a v podstatě děravé, takže jsme museli neustále dopouštět vodu ze sousedního potoka,“ podotkl starosta Jinců Josef Hála k pohnutkám, které stály při zrodu myšlenky na přírodní koupací biotop. Navíc se do vody v nádrži dostávala nekvalitní voda z okolních zdrojů, každoročně se tedy muselo staré koupaliště vypouštět, čistit a znovu napouštět.

Vstup Lady Kolovratové od jineckého koupaliště (zdroj: ČT24)

Samotné koupaliště vyšlo zhruba kolem milionu korun. Obec plánuje ještě dodatečné stavební úpravy okolí zvláštního koupaliště, v budoucnu by tu mělo podle starosty vyrůst třeba i dětské hřiště.