Dočká se Ústí nad Labem nových trolejbusů?

Ústí nad Labem - O dvousetmilionovou evropskou dotaci může přijít Ústí nad Labem. Peníze má slíbené na modernizaci zastaralé městské hromadné dopravy. Projekt, který má být dokončen v příštím roce, je ale ve skluzu a ve vedení města se objevují i názory, že je zbytečně velký.

Podle původních plánů mělo město nakoupit 26 nových trolejbusů, místo papírových jízdenek zavést elektronické a vybudovat zálivy pro autobusy, aby neblokovaly v zastávkách dopravu. Zatím je ale vše jen na papíře. „Obávám se, že už nestihneme tento projekt dokončit,“ říká radní Pavel Dlouhý (ČSSD).

Ústecký dopravní podnik ročně přepraví na 50 milionů lidí, klíčové jsou trolejbusy. Začaly jezdit už v osmdesátých letech, aby se ve městě zlepšilo ovzduší. Jsou už ale zastaralé. „Našim trolejbusům je téměř nejvíce v celé České republice,“ potvrdila mluvčí ústeckého dopravního podniku Magdaléna Pejšová.

Že je potřeba obnovit vozový park, politici nezpochybňují. Váhají, jestli ale cestující potřebují například zastávky, které jim hlásají, kdy přijede další spoj. „Myslím si, že ty mnohé projekty se dělaly spíš proto, že byly k dispozici peníze, bez těchto dotací možná budou prostředky využity účelněji,“ konstatuje Dlouhý.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

Jenomže město má podepsanou smlouvu na dotaci na celý projekt. Pokud vynechá jedinou část, nedostane nic. Radnici navíc chybí peníze z ROPu, které už proinvestovala. „Regionální operační program městu v tuto chvíli dluží za jiné projekty 122 milionů korun,“ uvedla mluvčí magistrátu Romana Macová.

Dopravní podnik má vyčleněno 200 milionů, měly stačit jako spoluúčast k dotaci. Pokud modernizace padne, nakoupí za ně alespoň nějaké trolejbusy.