Pochoutky pomáhají hendikepovaným

Příbram - V Příbrami mají novou prodejnu, občerstvení a potraviny v ní nabízejí hendikepovaní. Kiosek je umístěn přímo před nemocnicí. Projekt má pomoci začlenit postižené do společnosti.

Sýr se švestkami, sýr s ořechy a bazalkou nebo i s brusinkami. Pochoutky podle speciálních receptur se prodávají v nácvikovém kiosku. Třicet korun z každé sklenice jde na pomoc hendikepovaným. Není to však to nejdůležitější. „Myšlenka byla, aby se klienti dostali mezi většinovou společnost,“ vysvětlil Josef Šmíd z obecně prospěšné společnosti ALKA Příbram.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Kiosek vznikl ze staré vrátnice. S opravou pomohli sponzoři a nadace, nemocnice pronajímá budovu za korunu ročně. V kiosku se střídá deset klientů, mezi nimi i Jan Dvořáček. „Už jsem ochutnal třeba Blaťácké zlato se švestkami a chystám se na brusinky,“ pochlubil se Jan Dvořáček a Josef Šmíd doplnil: „Velkou práci nám dalo naučit některé klienty vůbec zákazníka oslovit, protože nejsou zcela zvyklí komunikovat s cizími lidmi.“ Zákazníci nácvikového kiosku jsou však spokojení. „Takových krámků by mohlo být po Příbrami víc,“ potvrdila Hana Eisenreichová.

ALKA pomáhá desítkám rodin s hendikepovanými lidmi nejen z Příbrami. Většina klientů má střední až těžké kombinované postižení. Společnost jim poskytuje poradenství a nabízí rehabilitaci a denní stacionář. Nácvikový kiosek má připravit klienty do samostatného života. „Naučili se i lépe komunikovat a řekla bych, že už se před veřejností tolik nestydí. Jako by vzrostli a posunuli se někam dál,“ myslí si Helena Holánková, pracovnice o. p. s. ALKA Příbram.

Zatím má kiosek otevřeno třikrát týdně. Protože se však o zdejších pochoutkách už ví, otevírací doba se rozšíří. A když vyjdou peníze, někteří klienti tady najdou i zaměstnání.