Do chladného Valtického podzemí láká nejen víno, ale i divadlo

Valtice - Horké letní dny lákají k návštěvě míst, kde je možné se zchladit. Například do podzemí a vinných sklípků. Nejznámější labyrint sklepů a chodeb najdete ve Valticích na Břeclavsku, kde kromě koštování vína zažijete i nevšední kulturní zážitek.

Labyrint obnovených částí historických vinných sklepů je dlouhý přibližně 800 metrů. Vznik sklepů je datován do 13. století v souvislosti se založením kláštera minoritů. Klášter následně začali obývat františkáni, kteří pravděpodobně postavili systém chodeb. Užití bylo ale ryze světské. Sklepy sloužily na výrobu vína a uskladnění úrody. 

Podle výsledků georadarového průzkumu se dosud ukrývá v podzemí několik desítek metrů hluboká historická studna a v hloubce asi 30 metrů tečou podzemní řeky. Sklepy a chodby jsou pravděpodobně i v dalších patrech a čekají na svá objevení a odkrytí.

Dnes se ve sklepích hrozny sice nezpracovávají, ale dají se koštovat. Není to však jediná aktivita, která se na návštěvníky v příjemném chládku sklepení čeká. Můžete zajít i na představení Dvorního divadla. „Dvorní divadlo Zdeňka Černína vzniklo pro Lednicko-valtický areál. Myšlenkou je oživovat zdejší prostory a zajímavá místa. Hrajeme v Lednickém zámku pod širým nebem, případně v Rytířském sále, na chalupě Zdeňka Černína v Hlohovci pod ořešákem, dnes poprvé i ve Valtickém podzemí,“ uvedla produkční divadla Petra Černínová.

„Ve sklepě se dá diskutovat i o věcech závažných, a když máte po ruce sklenku dobrého pití, vzniká dobrá atmosféra. A to podzemí má duch, který umocňuje jak pocity herců, tak diváků a je to kulturní svátek ve Valtickém podzemí,“ dodal režisér a herec Zdeněk Černín. 

Reportáž z Valtického podzemí (zdroj: ČT24)