V Česku řádí traviči stromů

Hradec Králové – V Hradci mají o „zábavu“ postaráno. Neznámý pachatel totiž ve městě záměrně likviduje stromy chemikáliemi. Dřeviny na různých místech ve městě proto usychají a následně nezbývá než je pokácet. Technické služby už zvažují podání trestního oznámení. Obávají se ale, že jedinou možností, jak někoho odsoudit, by bylo chytit jej přímo při činu. Podobné případy hlásí i Jablonec nad Nisou.

Někdo z Hradce evidentně nemá stromy v lásce. Likviduje je pomocí vrtáku, jímž udělá do stromu díru. Do ní nalije žíravinu a poté ji ucpe pomocí korkové zátky. Při dešti by totiž mohlo dojít ke zředění tekutiny, která by důsledkem toho byla méně účinná. 

Chemikálie strom zevnitř zabije během pouhých pár týdnů a na řadu přijde kácení. Takto poznamenaných stromů už našli městští zahradníci víc. „Objevené čtyři případy jsou zřejmě jen vrcholem ledovce,“ konstatoval redaktor ČT Václav Svoboda. 

Pachatel dobře ví, co dělá

Podobné případy se přitom už řadu let neobjevily. Podle Svobody nejde o dílo vandala nebo nějakých opilců, nýbrž o cílenou a sofistikovanou činnost. „Jediná aplikace herbicidu nestačí na to, aby strom zabila, pachatel ten postup musí několikrát opakovat,“ upozornil Svoboda.

Telefonát Václava Svobody (zdroj: ČT24)

V Jablonci už škody na stromech dosáhly statisíců korun

Stejný problém teď řeší policie i v Jablonci nad Nisou, kde se neznámý pachatel zaměřil hlavně na stromy u přehrady. Škoda už dosáhla 400 tisíc korun. „Neumíme si vysvětlit, proč to někdo dělá. Jde o stromy, na které si nikdo nestěžoval a nikoho neohrožují,“ řekla mluvčí magistrátu Markéta Hozová.

Na poškozené stromy u přehrady Mšeno narazili pracovníci magistrátu už loni na podzim. Tehdy podle Hozové nikoho nenapadlo, že by to někdo mohl dělat úmyslně. Další případy se začaly objevovat od letošního jara. Až při bližším zkoumání pracovníci magistrátu zjistili, že dřeviny někdo navrtal a čímsi zalil. 

„V rekreační zóně u přehrady se jedná celkem o 32 stromů, jsou to lípy, břízy a osiky. Další vzrostlý a ještě vloni krásný strom je turecká líska v zahradě MŠ Lovecká. V kmeni bylo nalezeno 30 děr,“ uvedla Štěpánka Gaislerová z městského oddělení správy veřejné zeleně. Radnice již požádala obyvatele města o pomoc při hledání pachatele.