Ministryně Benešová slíbila Ústecku nový soudní areál

Ústí nad Labem - Soudci jednoho ze tří nejvíce přetížených soudů v tuzemsku musejí pracovat v provizorních podmínkách. Komplex v Ústí nad Labem je po opakovaných povodních v havarijním stavu. Podle soudců navíc vzhledem k vysoké kriminalitě v regionu ani dlouhodobě nestačí jeho kapacita. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová slíbila výstavbu nového areálu.

Po dvou měsících se stále uklízí to, co po ničivých povodních zbylo. V areálu teče jen studená voda a kotelna nefunguje vůbec. „Nejméně ještě měsíc budou sanace probíhat, protože je tam neustále velká vlhkost,“ podotkla soudkyně Iveta Hendrychová. Jednací místnosti, kde by se mělo soudit, tak zatím fungují jako sklady vystěhovaných věcí. 

Voda zatopila soud třikrát a vždy zastavila jeho fungování. V roce 2002 měl kvůli povodni jeden ze soudců promeškat termín prodloužení vazby dvěma cizincům - brutálním vrahům - a ti okamžitě utekli. Rozsudek si vyslechl jen jejich pomocník. 

Nový komplex by měl přijít na miliardu

Soudci mají devět let hotový projekt na novou budovu a také vybraný rozsáhlý pozemek. Chybí jim ale peníze. „Pokud nedojde k rozpočtovému provizoriu, tak by v rozpočtu mělo být připraveno 50 milionů korun na zahájení výstavby tohoto areálu,“ řekla mluvčí ministerstva spravedlnosti Štěpánka Čechová.

Celý komplex bude stát jednu miliardu. Další povodeň by přitom mohla podle soudců už definitivně porušit statiku poškozených budov a oni by neměli kde pracovat. Okresní a krajský soud vyřídí ročně desítky tisíc případů.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)