Privatizace bytů i terénní pracovníci pomohli Obrnicím od kriminality

Obrnice – Ještě před pár lety patřily Obrnice mezi problémové obce s velkým podílem nezaměstnaných a vysokým výskytem kriminality. Nezaměstnaných je tu sice stále dost, s kriminalitou už ale Obrnice problém nemají. Obci nedaleko západočeského Mostu, z jejíchž 2 500 obyvatel tvoří víc než polovinu Romové, pomohly opakované dotace v sociální oblasti, příchod terénních pracovníků i záchrana policejní služebny, klíčové ale bylo zastavení privatizace bytů.

Zásadním impulsem pro zlepšení situace v Obrnicích bylo zastavení privatizace bytů. Část zchátralých domů se obci podařilo vykoupit a opravit. Podařilo se tak z velké části zabránit nekalému obchodu se sociálním bydlením.

I tak se do nově opravených domů občas přistěhují problémové rodiny. „Musíme zase nastoupit do těch rodin, vysvětlit jim, jaká pravidla tady fungují, že je nutno zachovávat klid, pořádek,“ vysvětlila zdánlivě jednoduché řešení starostka Obrnic Drahomíra Miklošová (ODS). Právě pro tyto problémové obyvatele v Obrnicích zřídili hned několik sociálních služeb, které řeší s lidmi splátkové kalendáře, dávky, docházku dětí, veřejně prospěšné práce nebo volný čas mládeže. 

Projekty pro lepší soužití lidí v Obrnicích fungují. Díky tomu odtud mohla odejít i Agentura pro sociální začleňování. Podobně se situaci podařilo uklidnit i v Jirkově nebo Kutné Hoře.

Privatizace bytů i terénní pracovníci pomohli Obrnicím od kriminality (zdroj: ČT24)