Plzeň 2015 dostane peníze na úkor celého regionu

Plzeň - Projekt Evropské hlavní město kultury Plzeň 2015 dostane od kraje dosud největší dotaci - téměř 80 milionů korun. V dalších oblastech bude naopak hejtmanství škrtat. V příštím roce omezí příspěvky do ostatní kultury, cestovního ruchu či rozvoje venkova. Ty byly už letos oproti loňsku o polovinu nižší.

Zhruba šest stovek kulturních projektů chce společnost Evropské hlavní město kultury Plzeň 2015 prosadit i mimo západočeskou metropoli. A to díky dotaci, kterou už schválila zastupitelstva. Zhruba třicet milionů chce společnost využít na rozšíření chystaných projektů do celého plzeňského kraje nebo na provoz autobusových linek Plzeň 2015.

Zbývající obnos chce vedení kraje investovat do kulturních projektů, které by připravilo i bez titulu Evropské hlavní město kultury. Půjde především o tradiční akce, které nejsou chystány jednorázově pro rok 2015.

Jde o největší dotaci, jakou společnost Evropské hlavní město kultury Plzeň 2015 od vedení kraje dostane. Naopak v jiných oblastech bude hejtmanství škrtat. „Nízké daňové výnosy na jedné straně a nutnost předfinancovat evropské projekty na straně druhé pravdepodobně povedou k omezení některých položek ve výdajové části rozpočtu,“ řekla mluvčí krajského úřadu Šárka Stará.

Reportáž a vstup Zdeňka Mlnaříka (zdroj: ČT24)

Toho se bojí hlavně neziskové organizace nebo místní akční skupiny, jejichž prostřednictvím získává region peníze z evropských fondů. „Budeme mít velkou nevýhodu oproti jiným skupinám z celé republiky a tím pádem i malou šanci dostat se do programu Leader i v následujícím období,“ obává se předseda Místní akční skupiny Pošumaví Václav Petrus.

Už v letošním roce bojovaly místní akční skupiny o přežití. Nakonec získaly od Plzeňského kraje příspěvek ve výši 1,1 milionu korun. Pokud v příštím roce nedostanou minimálně trojnásobek, může to znamenat i jejich zánik.