Lanovka na Sněžku by se mohla rozjet už za dva měsíce

Sněžka – Dělníci využili dobrého počasí posledních týdnů a se stavbou lanovky na Sněžku výrazně pokročili. Dnes začali s usazováním sloupů na horním úseku. Turisté si ale na první svezení budou muset ještě počkat.

Celý týden čekali, až se počasí pod nejvyšší českou horou uklidní. Až teprve dnes, těsně před svítáním, mohl vrtulník posadit mezi Růžovou horu a Sněžku první sloup. Každý váží čtyři tuny a takových tu celkem bude sedmnáct. V dolním úseku lanovky už dokonce sloupy stojí. Na tom horním budou hotové v září. Stavba za 300 milionů korun jde do finále.

„Dokončujeme střechy na stanicích, děláme fasády, technologie lanovky už je namontovaná, spodní úsek je hotový,“ informoval hlavní manažer stavby Daniel Slovák. Do Krkonoš už dorazily i kabinky. Kdo byl zvyklý na kontakt s přírodou, bude asi zklamaný. Svezení to ale bude příjemnější, za každého počasí.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

„Během října bychom chtěli lanovku rozjet. Ne však pro veřejnost, ale kvůli provozním zkouškám právě v tom extrémním zimním počasí,“ říká Daniel Slovák. Málokdo se tolik těší jako Zuzana Šepsová. Prodává v Poštovně na Sněžce a pěšky nahoru chodí šestkrát v týdnu.

Stavbaři nechtějí nic zakřiknout. Poučili se hned na začátku, když museli práce náhle kvůli podloží na tři měsíce zastavit. V každém případě je jisté, že se paní Šepsová lanovkou sveze do práce nejpozději na jaře.