Zříceniny v Posázaví chátrají, mohou ohrozit návštěvníky

Zbořený Kostelec - Některé památky v Posázaví chátrají tak, že jejich návštěva by mohla být pro turisty riziková. Příkladem je třeba zřícenina hradu Zbořený Kostelec či Stará Dubá. Na zoufalý stav památek upozorňuje obecně prospěšná společnost, která se stará o propagaci regionu. Zříceniny jsou často v majetku Lesů ČR, které ale na jejich sanaci nemají vyčleněné peníze.

Zbořený Kostelec, stejně jako většina pozůstatků středověkých hradů v Posázaví, patří Lesům ČR. A pro ty je prioritou spíš lesní pozemek, který dokáže přinést zisk. Energii dávají spíš do hledání vhodného kupce než do záchranných projektů. „Na tomto hradu budou prováděny neodkladné asanační práce. V minulých letech bylo jednáno s Řádem rytířů bílého kříže o pronájmu či prodeji, ale bezúspěšně,“ uvedl Josef Svoboda z Lesů ČR.

V případě jiné zříceniny Staré Dubé dokonce rozhodoval Nejvyšší správní soud. Podle něj není památka samostatnou nemovitostí, ale součástí pozemku, a proto se Lesy ČR o ni musí postarat. „Myslím, že finančních prostředků Lesy ČR mají dost, 4 miliardy deklarovaného zisku je dostatek. Částky, které jdou do zřícenin, jsou zhruba 10 milionů potřebných,“ podotkl Václav Pošmurný z obecně prospěšné společnosti Posázaví. Ta již na opravu zříceniny zkoušela získat dotace, zatím však neúspěšně.

Návštěva zříceniny hradu Zbořený Kostelec v Posázaví může být pro turisty riskantní (zdroj: ČT24)