Na Plzeňsku si vyzkouší tichý asfalt

Kaznějov - Jako první v regionu si na vlastní uši vyzkoušejí účinnost tzv. tichého asfaltu obyvatelé Kaznějova na severním Plzeňsku. Jestli opravdu dokáže utlumit zvuk z frekventované silnice, ukáže až čas. Lidé bydlící přímo u komunikace si ale myslí, že nejlepším řešením proti nadměrnému hluku by bylo vystavění západního obchvatu.

Tichý asfalt položili v Kaznějově během minulého týdne. Měl by snížit hlučnost silnice až o čtyři decibely. V Plzeňském kraji se jedná o pilotní projekt a silničáři měli na výběr ze dvou druhů nových povrchů. „V jednom případě jsou to takzvané gumoasfaltové koberce, kdy se do asfaltu přidává pryž. V tom druhém případě je to asfalt s příměsí organických vláken,“ vysvětlil ředitel plzeňského ŘSD Zdeněk Kuťák.

Téměř půlkilometrový úsek silnice v Kaznějově, jenž je hodně zatížen kamionovou dopravou, byl vybrán jako první zkušební. „Byl bych rád, kdyby se to splnilo, ale to poznáme až po zkušební době,“ konstatoval starosta obce Petr Sýkora (nez.).

Reportáž Lucie Pelanové (zdroj: ČT24)

Jestli je nový povrch účinný, poznají nejlépe lidé bydlící přímo u silnice, kterým ruch automobilů vadí nejvíce. Někteří tvrdí, že se situace zlepšila, jiní trvají na tom, že lepší by bylo vybudování obchvatu.

Další místo, kde by se řidiči s novým povrchem mohli setkat, je přímo Plzeň. Ve směru na Prahu by totiž měla být již během podzimu vyasfaltována Rokycanská ulice.