Na Vysočině roste zájem o letní školní družiny

Vysočina - Škola pro děti i o prázdninách - tak chtějí od příštího roku vyřešit problém rodičů s hlídáním dětí v obcích na Vysočině. Ve Štokách u Jihlavy už letní družinu mají. Zájem o hlídání dětí přes prázdniny je rok od roku větší, o jejím zřízení mohou do konce prázdnin rozhodovat v internetové anketě například obyvatelé Okříšek u Třebíče.

Letní družina funguje ve Štokách už deset let od půl sedmé do 16 hodin. Letos kvůli větší poptávce ji škola rozšířila ze dvou na čtyři prázdninové týdny. „Školní družina i provoz mateřské školy je ve Štokách zatím bezplatný, takže rodiče nemusí přispívat,“ dodává starosta Pavel Královec.

V nedalekých Okříškách o zavedení letní družiny také uvažují. Radní zjišťují, jestli by byl o prázdninový provoz školy zájem. Připravili internetovou anketu. „Zatím je tam 46 odpovědí z toho 36 by družinu přivítalo, i kdyby byla dražší, než je poplatek v běžném roce,“ říká starosta Zdeněk Ryšavý.

Anketu ukončí na konci prázdnin s tím, že pokud se najde alespoň deset dětí, příští léto družinu zřídí. „Asi ne na celé prázdniny, ale řekněme tak na polovinu,“ dodává.

O prázdninový provoz ve školách mají zájem i další, zejména menší města a obce na Vysočině. V těch větších, jako například v Jihlavě, fungují o prázdninách příměstské tábory.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)