Školy v pražských satelitech praskají ve švech, na nové třídy ale nejsou peníze

Praha – Do obcí v okolí Prahy se stěhují stále noví a noví obyvatelé. Ti, kteří chtějí v novém domově zapsat dítě do školy, však často odcházejí s nepořízenou. Předměstským základním školám chybí čtyři tisíce míst, uchazečům nepomáhá ani trvalé bydliště a stovky dětí musí dojíždět jinam. Starostové sami nedokáží navýšit kapacitu škol, požádali proto o pomoc vládu.

Obce na pražském předměstí by podle propočtu starostů potřebovaly dohromady 150 nových učeben a hlavně 1,5 miliardy korun. „Problém je v malých obcích, ne ve větších městech, a malé obce nejsou schopny realizovat investice v řádu stamilionů korun,“ upozornil Věslav Michalik (STAN), starosta Dolních Břežan – dnes třítisícových, před dvaceti lety však pouze tisícihlavých. Na rozšiřování škol obcím nikdo nepřispívá, zatímco nových domů a hlavně jejich obyvatel přibývá stále velmi rychle. „Čtvrtým rokem odchází jedna třída deváťáků, ale přicházejí tři třídy prvňáků – a prostě došly učebny,“ poukázala mnichovická místostarostka Petra Pecková (ODS).

Letos už měli lidé z rostoucích obcí děti do škol zapsat, prvňáky z menších obcí v okolí už školy odmítaly. Rodiče tak začali zkoušet také školy v okrajových pražských čtvrtích, ovšem i tam začínají být školy velmi plné. „Situace je opravdu kritická několik let a já se domnívám, že dojde ke kolapsu základního školství,“ zhodnotila situaci mnichovická místostarostka Pecková.

Padesát starostů z okolí Prahy požádalo loni dopisem o pomoc vládu. Ministerstvo financí jim vyšlo vstříc a začalo připravovat speciální program, který by zajistil financování stavby škol. Teď je ale nejistý. Ministerstvo totiž tvrdí, že mají obce díky změně rozpočtového určení daní více peněz, takže teď mohou více investovat. Podle mluvčího ministerstva Ondřeje Šrámka však bude rozhodující až zářijové jednání vlády o rozpočtu.

Milan Brunclík o nedostatku tříd v okolí Prahy (zdroj: ČT24)