Obecní les – zlatá žíla, ale i zdroj problémů

Plzeň – Vlastnictví lesa se mnoha obcím vyplácí snad více, než kdyby ve svém katastru měly zlatou žílu. Zisky z lesního hospodařením významně pomáhají obecním rozpočtům a spokojenost na radnicích vládne přes všechny problémy, které s vlastnictvím lesa souvisejí. Těch ale v poslední době začíná přibývat – kvůli lidem, ale i kvůli nevlídnému počasí.

Mezi největší hrozby majitelů lesů patří zloději. Těch se v posledních době mnoho vyrojilo například na Plzeňsku, kde je velká poptávka po kvalitním dřevě a lidé, kteří si ho objednali na poslední chvíli, už se do zimy nejspíše nedočkají. „Nejdelší čekací doba je na listnaté palivo dubové, štípané. Je to tři a půl měsíce,“ upozornil plzeňský lesník Pravoslav Horáček. Ti, kteří dřevo včas neobjednali, nechtějí čekat ani objednat jinde a platit navíc za dopravu, potom vyrážejí do lesů krást. Plzeňské městské lesy zloději ročně připraví až o sto kubíků dřeva. Lesní správa se snaží krádeže omezit, ale všechny stromy nemůže ohlídat. „Největším opatřením je znepřístupnění porostů pro dopravu autem,“ nastínil vedoucí úseků lesů Správy veřejného statku města Plzně Richard Havelka.

Ke zlodějům se potom přidává počasí. Letos padaly stromy například při letních bouřkách, v okolí Volar jich počátkem srpna spadlo přes deset tisíc, které budou správci lesů zpracovávat až do jara.

Pro obce jsou ale lesy přese všechno výdělečné. Klíčová je jejich role především v rozpočtech menších obcí, třeba pro Běleč u Mladé Vožice představují vlastní lesy také velkou finanční jistotou. „Máme 180 obyvatel a 100 hektarů lesa. Jenom z prostředků z lesa jsme schopni zajistit základní činnosti obce,“ podotkl starosta Stanislav Šmejkal.

Obecní lesy dělají radnicím radost (zdroj: ČT24)