Jiné kraje si miliardy z ROP Severozápad nakonec asi nerozdělí

Ústí nad Labem – Tři miliardy korun chce ministerstvo pro místní rozvoj vyjmout z Regionálního operačního programu Severozápad, který déle než rok nemohl prostředky rozdělovat, a poslat je do jiných programů, které takové problémy nemají. Regionální rada Severozápad to však odmítá, věří, že by v ožívajícím programu odebrané miliardy citelně chyběly. Bez jejího souhlasu stát svého zřejmě nedosáhne.

Ministerstvo pro místní rozvoj nechce riskovat, že Česko zcela přijde o část evropských dotací, které uvázly v zablokovaném ROP Severozápad a teď už zbývá jen málo času na jejich rozdělení. „Jde o maximální částku, kterou lze, podle platné evropské legislativy, převést z tohoto programu do jiných operačních programů,“ oznámilo ministerstvo. Před propadnutím peněz varoval koncem července i Nejvyšší kontrolní úřad. „Jsme v tom problému až po uši. A to, co neuděláme do konce roku, zůstane v Bruselu,“ prohlásil jeho prezident Miroslav Kala. Ministerský návrh na realokaci tří miliard do jiných operačních programů, které nemají žádné problémy a mohly by je ihned rozdělit, však musí schválit Regionální rada Severozápad a ta se k ničemu takovému nemá.

Již v červenci zamítl žádost o uvolnění peněz Monitorovací výbor Regionální rady, předseda rady Petr Navrátil rozhodnutí zdůvodnil především jednáním s Evropskou komisí, která by mohla prodloužit termín ke spotřebování peněz až do roku 2016. Teď se region staví k myšlence na realokaci svých miliard ještě odmítavěji. ROP Severozápad totiž konečně ožívá a žadatelé v Ústeckém a Karlovarském kraji mají podle nedávného průzkumu připraveny žádosti na projekty za dvanáct miliard korun. V ROP Severozápad nyní je šest miliard, kdyby si další tři miliardy rozdělily jiné programy, zbyla by už jen čtvrtina celkové sumy, o kterou se chtějí žadatelé ze Severozápadu utkat.

Ministerstvo oznámilo, že na rozdělení tří miliard z ROP Severozápad nebude trvat – nic jiného mu při nesouhlasu regionální rady ani nezbývá. Kraje, resp. rada, však podle ministerstva teď nesou plnou odpovědnost za případné miliardové ztráty, pokud se peníze skutečně nestihnou vyčerpat.

Petra Tachecí o sporu o peníze z ROP Severozápad (zdroj: ČT24)