První vyplavené obce dostaly peníze na „okamžité“ opravy silnic

Jílové u Prahy – Více než stovce obcí, jejichž části v červnu zaplavila velká voda, poslalo ministerstvo dopravy 223 milionů korun na opravu silnic. Je to první část z miliardy, jejíž uvolnění již počátkem června schválila vláda. Určeny jsou na okamžité opravy škod, obce na ně však čekaly téměř čtvrt roku. Žádosti více než stovky dalších ministerstvo ještě neposoudilo. Termín k využití ministerských peněz je přitom stanoven do konce roku, podle mluvčího úřadu Tomáše Neřolda je ale možné, že se prodlouží až do konce příštího roku.

První ministerské miliony na opravy silnic poškozených povodní si rozdělí 109 obcí. Ministerstvo poslalo 223 milionů korun na účty krajů, ty je postoupí dále obcím během dvou týdnů. Starostům a starostkám povltavské Davle, obce Sedlec-Prčice vyplavené rozvodněným potokem a také Jílového u Prahy, jehož místní část leží u Sázavy, předal rozhodnutí o poskytnutí dotace ministr dopravy Zdeněk Žák.

Vyplavené obce podaly více než 300 žádostí o finanční pomoc, ministerská komise jich dosud posoudila něco přes polovinu – 182. Především bylo nutné ověřit, zda škody, které obce chtějí ze státních peněz opravit, skutečně způsobila letošní povodeň. I kvůli pomalému postupu mohou mít některé obce problém využít peníze ve stanoveném termínu do konce letošního roku. Ministerstvo ale chce podle mluvčího Neřolda obcím vyjít vstříc. „Tam, kde to bude nezbytné, se vynasnažíme vyhovět a umožníme převést peníze do dalšího roku,“ uvedl také ministr Zdeněk Žák.

O pomoci samosprávě rozhodla vláda 5. června. O dva dny později vydalo ministerstvo dopravy metodické pokyny, podle nichž mohly obce okamžitou pomoc získat. Kromě tohoto balíku peněz směřovaly v minulých týdnech peníze i na opravy krajských silnic druhé a třetí třídy. Celkové škody po povodních v ČR byly zatím vyčísleny na 16,4 miliardy korun, na začátku srpna Česko požádalo Evropskou unii o pomoc z evropského Fondu solidarity.