Handicapovaná Plzeňanka se brání Drábkově reformě u soudu

Plzeň - Více než 1 200 stížností na rok starou úpravu zákona o sociálních službách zaznamenala Národní rada osob se zdravotním postižením. Jde o případy, kdy handicapovaní přišli o část příspěvku na péči. Úprava bývalého ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka totiž při posuzování postižení zavedla místo původních šestatřiceti úkonů jen deset. U některých lidí tak byla míra závislosti na péči druhých zákonem přehodnocena na nižší stupeň.

Čtyřicetiletá Renata Jeslínková z Plzně trpí Pompeho nemocí. Už dvacet let je odkázána na nepřetržitou pomoc jiného člověka. Sama nevstane z postele, neobleče se, nedokáže se posadit ani na vozík. Dýchá jen pomocí plicní ventilace. Přesto byl podle nových pravidel zákona její stupeň závislosti přehodnocen z úplné závislosti na těžce závislou. Namísto 12 000 korun teď pobírá jen 8 000. „Byl to trochu šok, protože jsme s tím nepočítali, ač jsme věděli, že příspěvky se snižují,“ říká matka postižené Renaty Miloslava Jeslínková.

O dceru se stará sama, jenže ve svých jedenašedesáti letech už nepřetržitou péči zvládá těžce. Pokud by si Renata musela pečovatelku platit, osmitisícový příspěvek by jí vystačil sotva na týden.

Obrátila se proto na soud a podala správní žalobu. Není jediná, v rámci kraje se jich řeší asi dvacet. „Správní žaloba je určitě dobré řešení, pokud lidé neuspějí ve své žádosti o příspěvek na péči,“ podotýká předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)

Jde o téměř jediný způsob, jak se proti sociální reformě exministra Drábka bránit. Úředníci se totiž při posuzování stupně závislosti musí řídit zákonem a v tom je ten problém. Podle něj na čtvrtý stupeň většinou dosáhnou pouze ležící pacienti. 

Naději teď těžce postižení lidé vkládají do říjnových voleb. Po nově zvolených poslancích budou chtít okamžitou změnu zákona.