Opravy D1, modernizace a konec prázdnin: zkouška řidičské vůle

Praha – Poslední prázdninový víkend spolu se sérií oprav může řidičům na dálnici D1 pořádně zacloumat trpělivostí. Na nejvytíženějším tahu Česka se v těchto dnech opravuje vůbec nejdelší úsek v celé její historii a ministr Zdeněk Žák přiznává, že v následujících dnech projde D1 zřejmě nejvyšší zátěží v roce. A to i přesto, že ministerstvo prosadilo v obou směrech mezi Loktem a Humpolcem jízdu alespoň ve dvou pruzích.

Na silnicích hlavně v neděli přibude výrazně aut a dvojnásob to platí pro dálnici D1. Kromě prozatím modernizovaného úseku mezi Loktem a Hořicemi se od čtvrtka opravuje navazující trasa Hořice – Humpolec. Vznikl tak souvisle opravovaný úsek s omezenou rychlostí 80 kilometrů za hodinu. Jezdí se nicméně nezmenšeným počtem pruhů – každým směrem ve dvou, byť zúžených v režimu 2+1+1. Díky tomuto systému zatím nedošlo k výrazným komplikacím. Skutečnou zkouškou ale budou víkendové dny.

V režimu 2+1+1 pruh se bude jezdit i na 81. kilometru, kde byl kvůli havarijnímu stavu mostu veden provoz pouze jedním pruhem a minulou neděli se zde vytvořila až 26kilometrová kolona. Na silničáře se kvůli takovému omezení v nedělní špičce rozzlobil ministr dopravy Zdeněk Žák a hrozil i „personálními závěry“. ŘSD proto nechalo provoz na 81. kilometru rozšířit, do jednoho pruhu zde provoz opět svede pouze k dokončení potřebné opravy od 10. do 12. září.

Zdeněk Žák, ministr dopravy:

„To, co se stalo na dálnici D1, je z pohledu plynulosti provozu vražedným koktejlem, kdy se v jednom okamžiku potkávají opravy, které jsou nezbytné, dále dlouho plánovaná modernizace a do toho občas přibude i havárie v rámci technického stavu. To vše dohromady klade extrémní nároky na to, aby se vůbec na té dálnici dal udržet provoz.“

Aby práce pokračovaly nepřetržitě, hlídá je 11 kontrolorů z ministerstva dopravy a Ředitelství silnic a dálnic. V terénu jsou 24 hodin denně. „Konkrétní zaměstnanec objížděl tu dálnici nahoru dolů. A ve dvouhodinových intervalech podával písemné zprávy všem členům komise o tom, jak ty práce probíhají,“ informoval generální ředitel ŘSD David Čermák.

Cokoliv nepředvídatelného

V Interview ČT24 David Čermák uvedl, že jeho případné odvolání je věc otevřená. „Může se stát cokoliv o tomhle víkendu, já jsem však přesvědčený, že to nebude z našeho zavinění,“ prohlásil Čermák: „Z naší strany jsme udělali maximum pro to, aby se nemohlo cokoliv předvídatelného stát, ale vždycky se může stát cokoliv nepředvídatelného.“

Z pohledu dopravních nehod letošní léto zatím patřilo k těm tragičtějším. Podle Tomáše Lercha z Policejního prezidia ČR se do smutných statistik promítl zejména vliv tropických teplot v druhé polovině července. „Prázdninové období s sebou přináší rizika a bohužel v rámci těchto prázdnin se tato rizika naplnila,“ zmínil Lerch. Poslední prázdninový víkend prý policie nepřipravuje žádné speciální akce, ale bude ve větším počtu dohlížet na provoz hlavních tahů.