Dukovany letos potřetí v odstávce. Energetici zrevidují první blok

Dukovany (Třebíčsko) - V Jaderné elektrárně Dukovany začala plánovaná odstávka prvního výrobního bloku. Blok projde revizí, energetici během odstávky vymění také pětinu jaderného paliva v reaktoru. Letos se jedná o třetí odstávku v dukovanské elektrárně, potrvá 27 dnů a bude v tomto roce nejkratší. Poslední odstávka pak proběhne začátkem prosince.

„Nejzajímavější z investičních akcí bude pokračování seizmického zodolňování prvního výrobního bloku. Z dalších akcí dojde například i k výměně bezpečnostní kabeláže a revizi vybraných částí hlavních cirkulačních čerpadel,“ uvedl mluvčí elektrárny Petr Spilka.

Stavbaři na doporučení EU zvyšují odolnost elektrárny proti zemětřesení

Na základě doporučení vyplývajících ze zátěžových testů EU po havárii v jaderné elektrárně Fukušima začali letos stavbaři pracovat na zvýšení odolnosti budov elektrárny proti zemětřesení. Kotvami například připevňují tzv. blokové dozorny k budově s reaktory, která má pevnost dostatečnou.

Dukovanská elektrárna má čtyři výrobní bloky. Jednou za rok každý z nich prochází revizí a výměnou části jaderného paliva. V první polovině tohoto roku se uskutečnily dvě odstávky. První, která byla letos zároveň nejdelší, trvala 43,5 dne, druhá téměř 33 dní. Poslední odstávka čtvrtého bloku začne 1. prosince a potrvá 35 dní. Dukovany pokrývají přibližně pětinu tuzemské spotřeby elektřiny. Loni dodaly do sítě rekordních 15,022 terawatthodin (TWh) elektřiny. Letos je v plánu zvýšení výroby na 15,576 TWh.