Ženě, která hodila dítě do kontejneru, hrozí policie i výjimečným trestem

Cheb – Nejméně na patnáct let by chtěli policisté poslat do vězení devětadvacetiletou ženu, kterou obvinili z vraždy novorozence. Dítě podle nich na počátku července hodila do kontejneru, kde ho potom našel kolemjdoucí. Ačkoli žena čelí obvinění z vraždy, dítě přežilo, byť podchlazené.

Čerstvě narozená dívka ležela 8. července v kontejneru v chebské ulici Matěje Kopeckého. „Byla donošená. Do nemocnice byla převezena v podchlazeném stavu na 30 stupňů. Po dvou hodinách se lékařům podařilo ji zahřát na 34 stupňů,“ popsal mluvčí Karlovarské krajské nemocnice Vladislav Podracký. Lékaři, kteří jí začali říkat Anička, ji zahřáli, později sdělili, že se jí daří dobře.

Policisté zatím začali hledat svědky a potom pátrali po ženě, která novorozence pohodila. Na konci července nalezli devětadvacetiletou ženu, kterou teď obvinili z vraždy. „Žena měla spáchat skutek s rozmyslem či po předchozím uvážení, a to na dítěti mladším 15 let. Obviněné ženě v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody na patnáct až dvacet let nebo výjimečný trest,“ řekla policejní mluvčí Kateřina Böhmová.

Žena dítě hodila do kontejneru přesto, že má přímo v Chebu k dispozici babybox. Další dvě schránky, kam mohou rodiče, kteří se z jakéhokoli důvodu nemohou o dítě postarat, novorozeně odložit, jsou v regionu také v Sokolově a Karlových Varech.