Plzeňský primátor: Při přípravě hlavního města kultury se plýtvalo

Plzeň – Společnost Plzeň 2015, která připravuje město na rok, kdy se stane evropským hlavním městem kultury, je v nemilosti primátora Martina Baxy (ODS). Tvrdí, že firma založená městem porušovala pravidla pro zadávání veřejných zakázek. Primátor, který je nově i předsedou správní rady, to zjistil z kontroly, kterou do společnosti Plzeň 2015 poslal.

Statisíce, které dostala společnost Plzeň 2015 v rámci devatenáctimilionové dotace od města, platila podle primátora Martina Baxy za nekvalitně odvedenou práci a porušovala pravidla pro zadávání veřejných zakázek. Primátor se odvolal na výsledek kontroly, který však zatím nechce zveřejnit. Baxa tvrdí, že docházelo k chybám při zadávání zakázek opakovaně, a to v době, kdy Plzeň 2015 řídil Tomáš Froyda. „Já si nejsem vědom, že bych postupoval někde protizákonně,“ uvedl  Froyda.

Společnosti Plzeň 2015 i jejímu bývalému řediteli hrozí potíže. Ekonomický náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD) upozornil, že město bude chtít část chybně vyplacených dotací zpět. Primátor Baxa doplnil, že vedení města uvažuje o podání trestních oznámení.

David Havlena o Plzni 2015 (zdroj: ČT24)

Vedení města slíbilo, že výsledky kontroly v Plzni 2015, na které se odvolává, zveřejní v říjnu. Současně ubezpečilo, že příprava kulturních akcí pro evropské hlavní město kultury není ohrožena.

Šéf plzeňského divadla Alfa Tomáš Froyda stál v čele příprav města kultury do ledna. Původně plánoval odejít již v létě, nakonec však zůstal, dokud probíhající přípravy nepředstavil v Bruselu. Po Froydově rezignaci zprvu převzal vedení společnosti Erich Beneš z magistrátu, nyní ji řídí Jiří Sulženko, který je současně programovým ředitelem a stálého šéfa město vybírá. V únoru také vystřídal primátor Baxa Marcelu Krejsovou v čele správní rady. Baxa tehdy kritizoval, že veřejnost neví, co se ve společnosti děje a k čemu přesně se využívají peníze.