D11 stála po tragické nehodě vojáků, jeli na cvičení

Chlumec nad Cidlinou (Královéhradecko) – Řidič vojenského terénního automobilu zemřel a tři členové jeho posádky utrpěli těžká zranění při nehodě na 65. kilometru dálnice D11 ve směru na Prahu. Dálnice byla po nehodě hodinu uzavřena, více než další dvě byl průjezdný pouze jeden pruh.

Vojenský automobil typu Land Rover 130 Kajman, který mířil v koloně dalších vojenských vozidel po dálnici D11 na Prahu, před sedmou hodinou ráno vyjel z dálnice a převrátil se na střechu. Řidič z vozidla vypadl, další lidé zůstali uvnitř. „Dvě osoby zůstaly zaklíněné pod autem. Po vyproštění byla zahájena neodkladná resuscitace u obou osob, která i přes veškeré úsilí nevedla k obnovení životních funkcí u jednoho muže,“ přiblížil mluvčí záchranné služby Tomáš Ježek.

Podle mluvčí hasičů Martiny Žahourkové se o zraněné nejprve postarali vojáci z dalších vozidel, kteří také postavili vrak na kola. „Ihned zahájili resuscitaci obou zraněných, ve které pokračovala záchranná služba a následně také zasahující hasiči,“ popsala. Přesto nehodu nepřežil řidič, jeho tři spolucestující včetně druhého resuscitovaného muže převezli zdravotníci do královéhradecké nemocnice. Příčinu tragické havárie vyšetřují policisté.

Podle mluvčí Generálního štábu Armády ČR Jany Růžičkové patřilo auto chrudimskému 43. výsadkovému mechanizovanému praporu a jelo na cvičení ve vojenském prostoru Hradiště na Karlovarsku. „Ve vozidle se podle dostupných informací v době nehody nacházeli čtyři vojáci. Řidič vozu narozený v roce 1981 na místě nehody zemřel,“ doplnila mluvčí Růžičková.

Telefonát Ivy Kormošové (zdroj: ČT24)