Na novou část D8 budou hasiči dohlížet z Lovosic

Lovosice (Litoměřicko) – Až se stane vážná nehoda na dokončované části dálnice D8, která vede přes České středohoří, přijedou zachránit její účastníky hasiči z Lovosic. Do konce roku 2015 postaví ve městě novou stanici určenou i k dohledu právě nad novým úsekem dálnice. Je ale možné, že na jeho otevření budou hasiči v nové stanici ještě dlouho čekat, není totiž jasné, zda silničáři po nedávném sesuvu půdy u Mlékojed naplní termín otevření v roce 2015.

Hasičská stanice musí být v Lovosicích či jejich blízkém okolí především kvůli novému dálničnímu tunelu v Prackovicích nad Labem. „Před uvedením tunelů do provozu je zapotřebí zabezpečit dislokaci jednotek tak, aby nasazení požadovaných sil a prostředků bylo do desáté minuty od nahlášení požáru,“ vysvětlil náměstek ředitele Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje pro ekonomiku Miloš Černý. Hasiči kdysi počítali s využitím stanice v Mlékojedech k dohledu na D8, o ni však přišli již v roce 2002 při povodních. Její posádka se potom přestěhovala do Litoměřic.

Stavba lovosické stanice začne letos, hotova by měla být koncem roku 2015. Sloužit na ní bude 19 hasičů. Miloš Černý zdůraznil, že škody, které v Lovosicích napáchala letošní povodeň, stavbě nebrání.

Zda se současně s novou stanicí otevře i dálnice D8 mezi Lovosicemi a Řehlovicemi, ovšem není jasné. Ačkoli oficiální termín stále počítá s jejím zprovozněním v roce 2015, je možné, že na něj hasiči v nové lovosické stanici nakonec budou muset čekat. Po jarních deštích, které způsobily i velkou povodeň, se totiž na část rozestavěné dálnice nedaleko Litochovic nad Labem sesunula půda. Odhady škod se pohybují v řádu stovek milionů až miliardy. Peníze se sice zřejmě najdou v rozpočtech ministerstev dopravy a životního prostředí, ale sanace potrvá dlouho – patrně více než rok. Přitom podle geologů nebude možné stoprocentně zaručit, že rozestavěnou dálnici v budoucnu nezasype případný další sesuv.