Huntířov za vymyšlenou povodeň zaplatí 11 milionů

Huntířov - Jedenáct milionů bude stát Huntířov na Děčínsku podvod při čerpání dotace na likvidaci povodňových škod z roku 2006. O tom, že obec podváděla, rozhodl soud už loni v únoru, pět a půl milionu musí vrátit. Teď ministerstvo pro místní rozvoj zamítlo i její žádost o prominutí stejně vysokého penále. A vyvrátilo i tvrzení, že pochybili také státní úředníci, kteří měli žádosti o dotace lépe kontrolovat.

Podle místních hrozí záplavy v Huntířově a zejména v jeho nejníže položené části Nová Oleška skoro každý rok. Jenže povodeň, který měla údajně škodit nejvíce, vůbec nepřišla. Důkazem jsou záznamy Českého hydrometeorologického ústavu v Ústí nad Labem z roku 2006. „Na daném území v inkriminovanou dobu ani nesněžilo ani nepršelo, jak bylo prokázáno v hlavním líčení,“ potvrdila mluvčí ústeckého krajského soudu Irena Jeřábková.

Hlavní viníci, bývalý starosta a majitel firmy, která žádost o dotaci vyřizovala, už byli odsouzeni. Obec ale musí zaplatit jedenáct milionů, což je zhruba její roční rozpočet. „Obec je zodpovědná za to, do jaké situace se dostala, a musí zaplatit,“ řekl mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Marek Ženkl.

Ministerstvo přitom odmítá, že by Huntířovským podvádění ulehčil laxní přístup jeho úředníků. „Nic nenasvědčovalo tomu, že by se jednalo o podvod, papírově bylo všechno v pořádku,“ konstatoval Ženkl. Nové vedení huntířovské radnice se k případu vyjadřovat odmítá.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)