Vlastník zamořené Setuzy odmítá sankci, nebezpečné látky mu prý nepatří

Lovosice (Litoměřicko) – Firmy, které jsou v likvidaci, zodpovídají podle současného majitele bývalého areálu Setuzy v Lovosicích za chemikálie v půdě. V pondělí je v areálu našla Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP), jejíž pracovníci kontrolovali průběh demolice. Společnosti Wowintra, které teď areál patří a demolici prováděla, hrozí sankce.

V areálu Setuzy našli inspektoři životního prostředí tuny rizikových laboratorních chemikálií, tuků, olejů, sloučeniny radioaktivního uranu a thoria nebo rtuť. Probíhající demolici starého areálu ihned zastavili a areál i látky zabezpečili. „Opatření budou spočívat v zastavení veškerých prací, zabezpečení závadných látek proti dalšímu úniku do životního prostředí, jejich zajištění před neodbornou manipulací a zabezpečení areálu před vstupem nepovolaných osob,“ popsala mluvčí ČIŽP Simona Cigánková. Inspektoři také vlastníkovi hrozí sankcí.

Jednatel firmy Wowitra Claude Dhiet však odmítá odpovědnost za únik nebezpečných látek, protože o nich nevěděl. Látky podle něj patřily jiným společnostem, které však jsou dnes v likvidaci. „Jejich původce je znám, nicméně tyto společnosti jsou v likvidaci,“ řekl Dhiet.

Současný vlastník chce areál po Setuze vyčistit, potom zváží jeho prodej nebo další rozvoj. Dhiet uvedl, že je možné, že Wowitra v areálu uskuteční developerský projekt.