Soud: Praha může žádat po Inchebě odškodné za Průmyslový palác

Praha - Hlavní město může žádat po společnosti Incheba odškodnění za zničené levé křídlo Průmyslového paláce, dnes o tom pravomocně rozhodl Městský soud v Praze v odvolacím jednání. Památku zničil v roce 2008 požár. Soud nyní řešil odvolání Incheby proti dubnovému rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 7, který určil metropoli možnost o finanční náhradu žádat. Podle dnešního verdiktu, proti němuž může Incheba podat dovolání, firma pochybila v protipožární ochraně. Nárok znovu projedná obvodní soud. Praha již dříve vyčíslila škodu na více než jednu miliardu korun.


Podle soudkyně Heleny Liškové také již nelze provádět další dokazování v případu, protože od požáru uplynulo několik let a místo je dávno uklizené. „Nelze přijmout jednoznačný závěr o příčinách požáru. Policie trestní stíhání proti konkrétním osobám zastavila,“ dodala. Faktem ale podle ní je, že Incheba pochybila jako pronajímatel v ochraně proti požárům a nepůsobila dostatečně preventivně na firmy, které se tehdy v paláci účastnily zdravotnické výstavy.

Projednání se nyní vrací k Obvodnímu soudu pro Prahu 7, na který se Praha obrátí s konkrétní žádostí o náhradu škody. Odhady odborníků a právníků metropole zatím hovořily o více než jedné miliardě korun.

Hlavní město žalovalo kromě Incheby také firmy Eur-med a P.A.P.S.T., které v paláci vystavovaly. Předchozí soudy ale žaloby zamítly.

Průmyslový palác, který má Incheba dlouhodobě pronajatý, zničil požár v říjnu roku 2008. Od té doby vede Praha kromě soudního sporu o náhradu škody také zatím neúspěšně i spor s pojišťovnami. Dobudování památky bude podle dřívějších odhadů magistrátu stát asi 1,5 miliardy korun.

Policie přišla po vyšetřování se závěrem, že příčinou hoření byly zapomenuté věci na zapnutém elektrickém vařiči v jednom ze stánků.