Se zářijovými dětmi se (znovu) narodila i celá roudnická nemocnice

Roudnice nad Labem (Litoměřicko) – První děti se narodily v obnovené porodnici v Roudnici nad Labem. Její zánik měl předznamenat konec místní Podřipské nemocnice v dnešní podobě, měla zůstat jen ambulance a zařízení následné péče. Ve městě však proběhly mohutné demonstrace, přišlo na ně ještě více lidí než v roce 1989. Porodnice a s ní i zbytek roudnické nemocnice tak dostala novou šanci.

Již první zářijový den zazněl v roudnické porodnici dětský křik. S prvním chlapcem – snad symbolicky pojmenovaným Adam – se (znovu) narodila i celá Podřipská nemocnice. Loni usilovaly zdravotní pojišťovny o její uzavření a převedení akutní péče jinam. V Roudnici měla zůstat jen interna a chirurgická ambulance. To místní viděli jako naprostý konec. „Když by zůstala pouhá dvě oddělení, zůstane z nemocnice mrzáček,“ řekl jednatel zdravotnického zařízení Josef Krajník.

Na podporu vyšli Roudničtí do ulic, loni 17. listopadu demonstrovalo proti konci nemocnice dokonce ještě více lidí než o 23 let dříve za konec komunistického režimu – bylo jich na pět tisíc, tedy skoro každý druhý obyvatel Roudnice. Podřipská nemocnice nakonec zůstala v provozu.

Jak bude její příběh pokračovat, ale není jasné. „Je na nich, jak budou ekonomicky zdatní,“ podotkl ředitel ústecké pobočky VZP Petr Veselský. Podle roudnického místostarosty Pavla Šrytra však má nemocnice dobrou pozici, nabízí kvalitní péči. Že nemocnice v Roudnici zůstane ještě dlouho, věří i místní lékaři. „Máme nemocnici s kupou problémů, ale máme to ve svých rukou,“ dodal primář Ondřej Krajník. Roudnická nemocnice je soukromá, snaží se profilovat jako rodinné zařízení, jakých je v Česku zhruba sto.

Jan Stuchlík o roudnické nemocnici (zdroj: ČT24)