Atrapa bomby vyklidila centrum Plzně

Plzeň – Tři hodiny venku strávili lidé, kteří žijí v okolí plzeňského pomníku Díky, Ameriko. Dva muži na něj umístili předmět, který vypadal jako výbušný systém, policie proto uzavřela okolí a evakuovala obyvatele domů. Pyrotechnik nakonec zjistil, že podezřelý předmět nebyl nebezpečný, šlo o atrapu.

V jednu odpoledne zaznamenaly pouliční kamery, že po pomníku Díky, Ameriko, který připomíná osvobození Plzně na konci druhé světové války, někdo leze. Dvojice mužů později odešla, na pomníku však po nich něco zůstalo. „Ve zhruba třímetrové výšce přimontovali předmět, který budí dojem, že jde o nástražný výbušný systém,“ přiblížila policejní mluvčí Hana Štefflová.

Policisté a strážníci proto uzavřeli části plzeňských ulic Americká, Klatovská a Tylova včetně rušné křižovatky U Práce a evakuovali okolní domy. Po šesté večer dorazili pyrotechnici, kteří zjistili, že podezřelý předmět je pouze napodobenina vyrobená z tvrdého papíru.

Omezení, které se dotklo místních obyvatel i dopravy na Klatovské, skončilo zhruba po třech hodinách. „Dopravu postupně obnovujeme a lidé se začínají vracet domů a do kanceláří,“ uvedla mluvčí Štefflová v 18:40. Ven podle ní musely dva tisíce osob. Muže, kteří atrapu bomby na památník, policie hledá, podezírá je z obecného ohrožení.