Stavba spojnice české a slovenské D1 možná příští rok znovu začne

Hulín (Kroměřížsko) – Odříkaná rychlostní silnice R49, která má vést z Moravy na Slovensko po trase kdysi vyhrazené pro dálnici D1, možná konečně začne vznikat. Státní fond dopravní infrastruktury počítá se stavbou prvních kilometrů mezi Hulínem a Fryštákem příští rok. Plánované zahájení stavby je ale podmíněné – dojde k němu pouze, pokud soud odmítne žalobu ekologických sdružení, podle kterých vede trasa dálnice místy, kde žijí zvláště chráněné druhy.

Dálnice D1 kdysi měla vést z Prahy do Košic. Po rozpadu Československa se plány změnily, takže nakonec po svém dokončení propojí Prahu, Brno, Ostravu a Polsko. Od Hulína na Slovensko by místo ní měla vést rychlostní silnice R49, která tak propojí dvě „déjedničky“ – českou a slovenskou. Její stavba začala v roce 2008, šla však pomalu a po rozsáhlém přerušení dopravních staveb o dva roky později zůstala zakonzervována. Změnit by se to mohlo příští rok, Státní fond dopravní infrastruktury podle jeho ředitele Tomáše Čočka má připraveny peníze na zahájení stavby. Včetně výkupu pozemků bude úsek R49 Hulín–Fryšták stát přes devět miliard korun.

Zda ale stavba skutečně začne, ještě nikdo neví. Soud se totiž zabývá žalobou ekologů. „Říkají, že tam jsou některé zvláště chráněné druhy. My jsme pomáhali tomu, aby byly vystaveny všechny pro ochranu životního prostředí potřebné posudky. Analýza vyústila v rozhodnutí orgánů státní správy v oblasti životního prostředí. Shledaly, že dané území je zastavitelné při určitých opatřeních. Věřím tomu, že nakonec zvítězí zdravý rozum a stavba bude v příštím roce zahájena,“ uvedl předseda Sdružení pro rozvoj dopravní infrastruktury na Moravě Libor Lukáš.

Šestnáctikilometrový úsek R49 napojí na dálniční síť kromě Fryštáku také Holešov, součástí stavby je křižovatka s holešovským přivaděčem a také mimoúrovňová křižovatka u Třebětic. Projekt rychlostní silnice R49 výhledově počítá s jejím prodloužením kolem Vizovic a Valašských Klobouků na hranice se Slovenskem. Beskydy překoná střelenským průsmykem podél železniční trati, navázat by na ni měla slovenská rychlostní silnice, která dovede dopravu k Púchovu a na bratislavsko-košickou dálnici D1.