Karlovarské infocentrum za devět milionů vlhne

Karlovy Vary - Opozice kritizuje rekonstrukci městského infocentra v Karlových Varech. Za opravy a přestavbu obchodů, které navazují na tržní kolonádu, město zaplatilo přes devět milionů korun. Objekt však poškozuje vlhkost. Zastupitelé proto uvolnili na opravy další peníze.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Nové infocentrum mělo reprezentovat město uprostřed karlovarských kolonád. I po nákladné rekonstrukci se však budovou šíří plíseň. „Stávající mobiliář vlhne. Má to vliv na elektroinstalaci, kdy už dochází ke zkratu,“ přiznává náměstek primátora Petr Bursík (ODS). Pracovnice infocentra si stěžují na výpadky osvětlení a počítačů.

Opozice kritizuje způsob i náklady na rekonstrukci, které šplhají vysoko nad deset milionů korun. „Ze zadní části od opěrné zdi je celá stavba vlhká. Dochází k tomu, že na truhlářské výrobky už nemáme ani záruku,“ říká opoziční zastupitel Tomáš Hybner (NS-LEV 21).

Dodatečná hydroizolace zdi pomocí chemických patron selhala. Náměstek primátora se brání, že firmy postupovaly podle návodu památkářů a odborníků. „Když se někde udělá zásah, který má izolovat proti zemní vlhkosti, nějaký čas trvá, než zeď vyschne. Obvykle je to kolem dvou let,“ říká vedoucí památkové péče Antonín Haidlmaier.

Řešení budou hledat zástupci města a stavební firmy na jednání už příští týden.